Na hlavný obsah

Začínajúci učitelia majú problém si zo svojho platu zaplatiť ubytovanie

V Bratislavskom kraji ich chýba takmer 900.

Začínajúca učiteľka na základnej a strednej škole zarába 915 eur v hrubom. Riaditelia škôl majú dlhodobo problém s tým, že pre drahé ubytovanie nevedia do Bratislavy prilákať pedagógov. V Bratislavskom kraji ich potrebujú takmer 900.

„Mali sme aj takých, ktorí dochádzali a im to robilo vážne problémy, lebo míňali aj to málo, čo dostávali,“ priblížil Pavel Sadloň, riaditeľ Gymnázia L. Sáru v Bratislave.

Najväčšia mestská časť Petržalka ponúka učiteľom nielen nájomné byty, ale aj internátne izby. Záujem má zatiaľ 30 pedagógov. Žiadosti stále pribúdajú, ale sú tu viaceré obmedzenia.

Napríklad nemôžu vlastniť nehnuteľnosť. Ich čistý plat musí mať výšku minimálne dvojnásobku životného minima, aby mohli nájom uhradiť a maximálna doba nájmu je 3 roky,“ opísala Mária Halašková, hovorkyňa Mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nie všetky mestské časti majú voľné byty, ktoré by učiteľom mohli ponúknuť. Mnohé sú buď staré a v zlom stave, alebo ďaleko od školy. Ministerstvo školstva zriaďovateľom nepomáha ani voľnými kapacitami, ani príspevkami.

Niektorí starostovia v Bratislave preto ponúkajú učiteľom aj iné benefity, napríklad náborové príspevky. Kuchárka v materskej alebo na základnej škole dostane 650 eur, pedagogickí zamestnanci 1 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko