Na hlavný obsah

Zákon umožňuje zachrániť zviera aj rozbitím okna na aute

A to bez uhradenia škody.

Zákon umožňuje zachrániť zviera aj rozbitím okna na aute
Na ilustračnej fotografii pes v aute. Foto: Unsplash

Život zvieraťa trpiaceho v letných horúčavách môže zachrániť aj iná osoba ako príslušník Policajného zboru. Môže napríklad rozbiť okno na aute. A to bez uhradenia škody. Informovala o tom predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Prekonať prekážku s cieľom odvrátiť nebezpečenstvo umožňuje práve Občiansky zákonník. „Kto spôsobil škodu, keď odvracal priamo hroziace nebezpečenstvo, ktoré sám nevyvolal, nie je za ňu zodpovedný okrem toho, ak toto nebezpečenstvo za daných okolností bolo možné odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zrejme rovnako závažný alebo ešte závažnejší ako ten, ktorý hrozil,“ potvrdila.

V prípade, že sa zviera nachádza v zaparkovanom aute, občianske združenie odporúča zaznamenať si ŠPZ auta a volať políciu.

„Ak je auto na parkovisku nákupného centra, požiadajte na informáciách, aby majiteľa urýchlene vyhlásili,“ povedala. Zároveň Sloboda zvierat odporúča čakať pri zvierati kým nepríde pomoc.

Nebezpečné prehriatie zaparkovaného auta hrozí už za pár minút

„Ak zviera vykazuje známky ohrozenia života, môžete otvoriť alebo rozbiť okno či inak prekonať prekážku a zviera vyslobodiť. Následne zabezpečte tieň a vodu,“ uviedla. V lete sa interiér zaparkovaného auta môže nebezpečne prehriať už za pár minút.

Aj zviera na reťazi či v koterci môže byť vystavené páľave. V tomto prípade Sloboda zvierat odporúča zazvoniť majiteľovi a žiadať okamžitú nápravu. Napríklad v podobe tieňa a vody.

„Neposkytnutie potrebnej starostlivosti zvieraťu je trestné,“ vyhlásila predsedníčka občianskeho združenia.

Ak majiteľ nie je doma alebo nespolupracuje, treba kontaktovať políciu alebo miestny úrad, aby majiteľa urýchlene vyhlásili v rozhlase. „V prípade ohrozenia života zvieraťa prekonajte prekážku, zviera vysloboďte a poskytnite mu tieň a vodu,“ doplnila Dugovičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko