Na hlavný obsah

Zamestnanci letiska v Poprade podali hromadnú výpoveď

Dôvodom sú šikana a bossing zo strany riaditelia.

Zamestnanci letiska Poprad – Tatry sa rozhodli podať hromadnú výpoveď. V otvorenom liste to oznámili ministrovi dopravy. Pracovníci hovoria o šikane a bossingu zo strany riaditeľa štátnej firmy. Hromadnú výpoveď sú ochotní vziať späť. Žiadajú však jeho okamžité odvolanie.

Zo 69-tich zamestnancov letiska Poprad-Tatry, 40 podáva výpoveď. Celý hasičský zbor, ochranka, pracovníci bezpečnostnej kontroly. Medzi nimi aj Pavela, ktorý na letisku pracuje už 33 rokov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Veľa zamestnancov tam robí už mnohé roky. Neradi by sme odišli. Je pravda, že niečo sa v letisku vybudovalo. Ale je to skôr na úkor zamestnancov. Situácia si vyžadovala nejaké riešenie a mohli sme napríklad pristúpiť aj k možnosti, ako napríklad štrajk. Nechceme si ale proti sebe pohnevať verejnosť,“ hovorí Michal Pavela, bezpečnostný ochrankár, predseda Základnej organizácie odborového zväzu na letisku Poprad – Tatry.

Nespokojní sú s vedením letiska

„Situácia sa stávala neúnosnou a žiadne rokovania ani so zamestnancami ani s odborármi nepomáhali. Boli tam aj napríklad aj vyhrážky, keď sme mali kolektívne vyjednávanie. Že ak neprijmeme nejaký bod, tak prepustí piatich ľudí alebo podobne,“ pokračuje.

Neprebieha žiadne kolektívne vyjednávanie, uvádza Peter Dujava, riaditeľ Letiska Poprad – Tatry. „Neexistujú žiadne požiadavky zamestnancov, žeby mali nejaký problém alebo otázku. Jednoducho ja sa na veci musím jasne zreteľne v pondelok pozrieť,“ pokračuje.

Zamestnanci poslali otvorený list ministrovi dopravy

Zamestnanci poslali otvorený list s popisom celej situácie na letisku aj ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi.

„Zatiaľ čo v médiách a na papieri vykazuje letisko dobré výsledky, zvnútra dochádza k rozvratu spoločnosti. Pre dlhodobú šikanu a arogantný prístup výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva sme sa po dôkladnom zvážení a vyhodnotení celej situácie rozhodli podať hromadnú výpoveď,“ vysvetľujú v liste.

Minister dopravy sa najprv potrebuje detailne oboznámiť so situáciou, overiť si všetky fakty, až následne môže zaujať relevantné stanovisko ako ďalej v tejto veci postupovať. Uvádza to Ivan Rudolf, riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Okrem iného v liste upozorňujú nielen na nehospodárne manipulovanie s verejným majetkom, ale aj jeho využívanie, vrátane zamestnancov, na súkromné účely. Či skresanie zmien a zároveň aj miezd.

Riaditeľa otvorený list prekvapil

„Jedna vec je čo zamestnanci napísali. Druhá vec je aká je realita. Ja som na pracovnom stretnutí a služobnej ceste v zahraničí. Pre letisko vybavujem ďalšie veci čo potrebujeme. A na veci, ktoré sú anonymne napísané, reagovať teraz jednoducho nebudem. Čo sa týka výpovedí nemám ani jednu, aby ste boli v obraze,“ uvádza riaditeľ letiska.

V písomnom stanovisku riaditeľ letiska uviedol, že väčšina zamestnancov v spoločnosti ani nepozná obsah otvoreného listu. Nesúhlasia a nestotožňujú sa s ním. Podľa informácií RTVS, chcú zamestnanci výpovede odovzdať v pondelok (18. 7.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny