Na hlavný obsah

Zamestnanci radnice filipínskeho mesta Mulanay sa musia povinne usmievať

Starosta sa tak snaží bojovať proti zlej nálade.

Zamestnanci radnice filipínskeho mesta Mulanay sa musia povinne usmievať
Nový filipínsky prezident Ferdinand Marcos (Ilustračná fotografia). Foto: TASR

Starosta mesta Mulanay vo filipínskej provincii Quezon nariadil miestnym vládnym zamestnancom, aby sa pri styku s verejnosťou usmievali. Vydal na to dekrét a tým, ktorí sa ním nebudú riadiť, pohrozil trestom.

Podľa listu The Guardian sa starosta Aristotle „Aris“ L Aguirre týmto spôsobom snaží bojovať proti zlej nálade medzi zamestnancami.

V dekréte sa hovorí, že „politika úsmevu“ bude jadrom administratívy a vytvorí „pokojnú a priateľskú atmosféru“. Spolupracovať musia pracovníci „všetkých oddelení úradov a sekcií“ správy, ak budú v kontakte s verejnosťou. Ďalšie usmernenia týkajúce sa spôsobu kontrol ešte prídu.

Aguirre nie je prvý, kto na Filipínach nariadil personálu ukazovať radostnejšiu tvár. Nedávno zvolený starosta Silangu Kevin Anarna po svojich podriadených chce, aby sa nemračili, a sľúbil nový štýl služieb.

„Predovšetkým by to malo vyzerať tak, že keď niekto vstúpi na radnicu, uvidí len usmievajúci sa personál, mračenie sa zakazuje,“ povedal v prejave.

Anarna tiež požaduje, aby sa pracovníci obliekali do bielych, nie farebných odevov, pretože farby sa dajú vysvetľovať príslušnosťou k rôznym politickým táborom.

Podľa neho treba zabezpečiť, aby sa všetci obyvatelia cítili vítaní rovnako, napríklad aj po voľbách, ktoré vyvolajú spory. „Naša farba je biela, potom nebude žiadne stranenie a budeme ako jeden muž,“ vyhlásil Anarna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet