Na hlavný obsah

Zásahový tím v Turci odstránil dva problémové medvede

Trojročný samec a trojročná samica pravidelne navštevovali intravilány obcí Sučany a Lipovec.

Zásahový tím v Turci odstránil dva problémové medvede
Na snímke medveď hnedý. Foto: TASR

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) tento týždeň usmrtil dvoch problémových jedincov medveďa hnedého v okrese Martin.

Medvede svojím správaním a častými návštevami intravilánu ohrozovali bezpečnosť miestnych obyvateľov. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Trojročného samca s hmotnosťou 55 kilogramov usmrtil Zásahový tím ŠOP SR v utorok (19. 7.) pri obci Sučany. „Medveď navštevoval intravilán obce a vyhľadával potravu v záhradách rodinných domov, ako aj v komunálnom odpade. Pri stretnutí s človekom nejavil známky plachosti. Medveďa eutanazovali za účasti veterinárneho lekára,“ uviedla Bocková.

V nasledujúci deň zásahový tím odstránil aj trojročnú samicu medveďa hnedého s hmotnosťou 57 kilogramov pri obci Lipovec.

„Problémová medvedica sa pravidelne pohybovala po miestnych komunikáciách, v záhradách rodinných domov, ako aj v turisticky vyhľadávanej oblasti Lipoveckých jazier. Nejavila známky plachosti a vykazovala nízku senzitivitu na plašenie svetlom, zvukom, poplašnými výstrelmi, pyrotechnikou či paintballovým strelivom,“ doplnila Bocková.

Medvedicu odstránili v súčinnosti s príslušníkmi polície, ktorí na mieste dohliadali na bezpečnosť prítomných návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny