Na hlavný obsah

Zbierka na dron pre ukrajinskú armádu uspela aj v Poľsku

Prebytok zo zbierky pôjde Národnej banke Ukrajiny.

Zbierka na dron pre ukrajinskú armádu uspela aj v Poľsku
Na ilustračnej snímke dron tureckej výroby Bayraktar. Foto: TASR/AP

Na nákup bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre ukrajinskú armádu spustili zbierku aj v Poľsku. Vyzbieralo sa viac ako potrebných 22,5 milióna zlotých (4,736 milióna eur).

V nedeľu (24.7.) to na sociálnych sieťach oznámil iniciátor zbierky, publicista denníka Krytyka Polityczna Slawomir Sierakowski. Dodal, že prebytok zo zbierky pôjde Národnej banke Ukrajiny.

Sierakowski vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach priznal, že záujem ľudí prispieť na nákup dronu ho milo prekvapil – aj vzhľadom na čas dovoleniek a rastúcu infláciu. Poznamenal, že servery zbierky „päťkrát spadli“.

Dodal, že napriek dosiahnutiu cieľovej sumy bude zbierka pokračovať do svojho konca – ešte štyri dni. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Sierakowski informoval, že prostredníctvom crowdfundingovej platformy Zrzutka.pl na dron prispelo viac ako 20 000 ľudí. Vrátane politikov a slávnych ľudí z rôznych krajín.

Peniaze poslal napr. aj jeden z vodcov bieloruskej opozície Paval Latuška, litovská premiérka Ingrida Šimonyté, ukrajinská speváčka Džamala, či známa poľská režisérka Agnieszka Hollandová. Zbierky na drony pre ukrajinskú armádu sa organizovali aj v iných krajinách – napr. v Česku i v Litve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet