Na hlavný obsah

Zelenskyj odvolal šéfa tajnej služby Bakanova a generálnu prokurátorku Venediktovovú

Pracovali proti záujmom štátu.

Zelenskyj odvolal šéfa tajnej služby Bakanova a generálnu prokurátorku Venediktovovú
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (17. 7.) odvolal šéfa tajnej služby SBU Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú, uvádza sa na stránkach prezidentskej kancelárie.

Ako dôvod Zelenskyj uviedol, že na území okupovanom Ruskom pracuje proti záujmom štátu vyše 60 pracovníkov SBU a prokuratúry. Informovali o tom agentúry Unian a AP.

„Viac ako 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na okupovanom území a pracuje proti nášmu štátu,“ uviedol Zelenskyj vo večernom prejave.

„Takéto množstvo zločinov proti základom národnej bezpečnosti štátu, a zaznamenané vzťahy medzi ukrajinskou a ruskou tajnou službou, vyvolávajú dôležité otázky týkajúce sa šéfov (spomínaných úradov),“ dodal.

Zelenskyj tiež oznámil, že k odvolaniu oboch činiteľov z funkcie dochádza po tom, ako Ukrajina začala proti pracovníkom prokuratúry, vyšetrovateľom a predstaviteľom ďalších orgánov činných v trestnom konaní 651 trestných stíhaní na základe zákonov o vlastizrade a kolaboračnej činnosti.

Prezident Ukrajiny vymenoval za úradujúceho generálneho prokurátora Oleksija Symonenka, stojí v nariadení zverejnenom prezidentskou kanceláriou. Zatiaľ sa nevie, kto nahradí Bakanova vo funkcii šéfa SBU.

Bakanov je priateľom Zelenského od detstva, uvádza agentúra AP. Do funkcie bol vymenovaný v roku 2019 s cieľom vykonať reformy v SBU a očistiť ju od ruského vplyvu. V čase predvolebnej kampane tiež riadil Zelenského štáb. Predtým stál aj na čele prezidentovej strany Sluha národa.

Venediktovová bola okrem iného zodpovedná za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Bola prvou ženou, ktorá na Ukrajine zastávala post generálnej prokurátorky. Vo funkcii pôsobila od roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet