Na hlavný obsah

Život pacientov potrebujúcich paliatívnu starostlivosť sa má zlepšiť

Poslanci odsúhlasili novelu zákona, ktorá umožňuje dostupnejšiu opateru.

Kvalita života pacientov odkázaných na dlhodobú a paliatívnu starostlivosť sa má zlepšiť. Poslanci odsúhlasili novelu zákona, ktorá umožňuje dostupnejšiu opateru. A to nielen v zdravotníckych zariadeniach, ale najmä v domácom prostredí.

Rodiny chorých doplácajú na chýbajúce zariadenia, ktoré by im poskytli dlhodobú alebo paliatívnu starostlivosť. Zákonom, ktorý prešiel parlamentom, to chce štát zmeniť. „Ide o veľmi kľúčovú reformu,“ tvrdí poslanec Národnej rady SR Marek Krajčí (OĽANO).

Príbuzní ťažko chorých, ktorí sú odkázaní na ventiláciu, budú mať po novom garantované, že minimálne štyri hodiny denne dostanú profesionálnu ošetrovateľskú pomoc. Pacienti budú mať nárok aj na služby duchovného, ktoré nebudú hradené z verejného zdravotného poistenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zároveň projekt, ktorý súbežne so schváleným zákonom pripravuje ministerstvo zdravotníctva, podporí asi 800 pracovných miest, najmä sestry, aby zo systému neodchádzali.

Zákon má tiež pomôcť rodinám, aby za starostlivosť v hospicoch neplatili z vlastného vrecka. Napríklad na západnom Slovensku je to až 1 200 eur mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko