Na hlavný obsah

„Zmena klímy je zabijak,“ povedal španielsky premiér o lesných požiaroch

Krajinu sužujú početné požiare.

„Zmena klímy je zabijak,“ povedal španielsky premiér o lesných požiaroch
Hasič plače neďaleko hustého dymu počas lesného požiaru na severozápade Španielska. Foto: TASR/AP

Veľké lesné požiare v pondelok (18. 7.) stále vyčíňali v Španielsku a Portugalsku, pričom 22 ich horelo v Španielsku a ďalších päť sa nedarilo lokalizovať v Portugalsku.

Španielska meteorologická služba AEMET predpovedala, že teploty budú od utorka (19. 7.) klesať, denné teploty však dovtedy dosahovali až 45 stupňov Celzia. V Španielsku zaznamenali najhoršie horúčavy v regiónoch Extremadura na juhozápade, Galícia na severozápade, Kastília a León v strednej časti krajiny, ako aj v Katalánsku na severovýchode.

Cez víkend zahynul v plameňoch pri výkone služby hasič a v obci Losacio v regióne Kastília a León našli zhorené telo pastiera. „Zmena klímy je zabijak,“ povedal španielsky premiér Pedro Sánchez pri návšteve Extremadury.

„Zabíja ľudí, ale takisto zabíja náš ekosystém, našu biodiverzitu. A ničí najcennejší majetok našej spoločnosti, vaše domovy, vaše podniky, vaše hospodárske zvieratá,“ dodal premiér.

Lesné požiare v Španielsku rozdúchavané silným vetrom zničili za desať dní približne 25 000 hektárov lesov. Pričom v susednom Portugalsku za týždeň zhorelo asi 30 000 hektárov. Domy a podniky sa tam tiež premenili na popol a dym, pripomenula DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet