Na hlavný obsah

Zomrela Ivana Trumpová, prvá manželka Donalda Trumpa

Mala 73 rokov.

Zomrela Ivana Trumpová, prvá manželka Donalda Trumpa
Československá rodáčka Ivana Trumpová. Foto: ČTK/René Fluger

Zomrela Ivana Trumpová. Rodáčke z Československa a bývalej manželke amerického exprezidenta Donalda Trumpa bolo 73 rokov. Trump o jej úmrtí informoval na svojej sociálnej sieti. Vyhlásenie vydala tiež rodina.

„S veľkým zármutkom oznamujem všetkým, ktorí ju milovali, a tých je veľa, že Ivana Trumpová zomrela u seba doma v New Yorku,“ napísal Trump na sieti Truth Social.

„Skvelá, krásna a úžasná žena, ktorá viedla inšpiratívny život. Jej pýchou a radosťou boli jej tri deti – Donald junior, Ivanka a Eric. Bola na ne taká pyšná, rovnako ako sme my všetci boli pyšní na ňu. Odpočívaj v pokoji, Ivana!“ doplnil.

Vyhlásenie vydala tiež rodina Trumpovcov. „S hlbokým zármutkom oznamujeme, že zomrela naša milovaná matka Ivana Trumpová. Naša matka bola neuveriteľná žena – biznismenka, športovkyňa svetovej úrovne, žiarivá kráska a starostlivá matka a priateľka. Bude veľmi chýbať matke, trom deťom a desiatim vnúčatám“ uviedla.

Vo vyhlásení tiež rodina napísala, že Trumpová utiekla pred komunizmom, prijala USA a učila svoje deti „odvahe a húževnatosti, súcitu a odhodlaniu“.

Stanica ABC News uvádza, že Trumpová pravdepodobne zomrela na zástavu srdca. Podarilo sa jej zistiť, že o 12.30 h popoludní miestneho času prišli manhattanskí záchranári do bytu na Upper East Side v súvislosti s núdzovým volaním k 73-ročnej žene.

Československo jej pripadalo malé

Trumpová, za slobodna Zelníčková, sa narodila 20. februára 1949 v Zlíne v rodine architekta. Keď u nej rodičia zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ju v športovej kariére. V troch rokoch už stála na lyžiach, v dvanástich bola v reprezentácii.

Študovala Fakultu telesnej výchovy a športu na Univerzite Karlovej. Vtedajšie Československo jej ale čoskoro pripadalo malé. Aby mohla odísť na Západ, prvýkrát sa vydala za lyžiara s rakúskym pasom Alfreda Winklmayra.

V Kanade pracovala ako modelka. Po príchode do New Yorku sa zoznámila s Trumpom, ktorého si v roku 1977 vzala. Sobáš ukončil rozvod v roku 1992 po Trumpovom romániku s bývalou miss štátu Georgia Marlou Maplesovou.

V posledných rokoch mala však Trumpová s bývalým prezidentom dobré vzťahy, píše agentúra AP. V knihe z roku 2017 napísala, že spolu hovorili zhruba raz za týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet