Na hlavný obsah

Zvýšenie minimálnej mzdy sa neodrazí na príplatkoch

Odborári ich chcú rozmraziť.

Napriek tomu, že sa zamestnávatelia a odborári prvýkrát v histórii dohodli na novej výške minimálnej mzdy, ktorá bude 700 eur, na príplatkoch za prácu v noci, cez víkendy a sviatky sa to neodrazí. Tie sa už neodvíjajú od najnižších zárobkov, pretože sa zmrazili. Odborári však chcú v čase krízy pre zamestnancov aj lepšie príplatky.

Len v automobilovom priemysle, kde pracuje vyše 200 000 ľudí, až 20 percent z nich vie, čo je to pracovať na zmeny a teda aj v noci, cez víkendy a sviatky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Príplatky za soboty (najmenej 1,79 eura) a nedele (najmenej 3,58 eura) sú teraz určené pevnou sumou. Príplatok za nočnú nerizikovú prácu je na hodinu najmenej 1,43 eura. Za nočnú rizikovú prácu je to 1,79 eura. Za sviatok zase zamestnávateľ pripočíta 100 percent z priemerného denného zárobku zamestnanca.

„Je dôležité, aby príplatky rástli. A to preto, že prvom rade zamestnanci, ktorých ohodnocujú prostredníctvom príplatkov, vykonávajú prácu v neštandardných časoch. Pracujú v noci alebo počas víkendov. Mali by za to dostávať aj adekvátnu odmenu,“ uviedla Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov.

Odborári však zvyšovaním príplatkov chcú tlačiť firmy, aby svojich pracovníkov čo najmenej zamestnávali na zmeny. Zamestnávatelia tvrdia, že Slovensko má jedny z najvyšších príplatkov spomedzi európskych krajín.

Slovensko si musí zachovať konkurencieschopnosť

„Treba si uvedomiť, že Slovensko nie je ostrov. Nachádzame sa v Európe. Našimi konkurentami sú okolité krajiny a musíme zachovať konkurencieschopnosť krajiny. To znamená, že pred takouto diskusiou je určite nevyhnuté urobiť analýzu príplatkov,“ povedal Jozef Špirko,viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov.

Podľa Alexandra Matušeka, viceprezidenta Asociácie priemyselných zväzov, sa treba pozrieť sa aj na to, akým spôsobom sa na Slovensku práca zdaňuje.

„Daňové a odvodové zaťaženie je u nás absolútne vysoké v porovnaní s inými krajinami. Takže cesty sú, len o nich treba rozprávať a pre niektorú sa rozhodnúť. Ale nie, že to zase ponesú len zamestnávatelia,“ vysvetlil.

To, že sú príplatky oddelené od minimálnej mzdy a zmrazené, je podľa analytika jeden z dôvodov prečo sa zamestnávatelia rozhodli pristúpiť na 700 eurovú minimálnu mzdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika