Na hlavný obsah

Afganistan: Záplavy si vyžiadali už vyše 180 životov

Taliban žiada svet o pomoc.

Afganistan: Záplavy si vyžiadali už vyše 180 životov
Ľudia po záplavách v Afganistane. Foto: TASR/AP

Vyše 180 ľudí prišlo v auguste o život pri záplavách, ktoré postihli Afganistan. Oznámilo to vo štvrtok (25. 8.) tamojšie vládnuce hnutie Taliban a zároveň požiadalo medzinárodné spoločenstvo o pomoc, píše agentúra Reuters.

Záplavy napáchali v ostatných týždňoch rozsiahle škody na východe a v strednej časti Afganistanu. V dôsledku toho sa v tejto chudobnej krajine ešte viac zhoršila ekonomická i humanitárna situácia.

„Afganský islamský emirát sa sám nedokáže s týmito záplavami vyrovnať, žiadame preto celý svet, medzinárodné organizácie a islamské krajiny, aby nám pomohli,“ povedal na tlačovej konferencii hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid.

Dodal, že pri záplavách prišlo tento mesiac o život 182 ľudí a ďalších 250 osôb utrpelo zranenia. Úplne zničených bolo podľa jeho slov viac ako 3 100 domov a zabité boli tisícky hospodárskych zvierat.

Afganistan postihli v tomto roku viaceré prírodné katastrofy, vrátane sucha a silného zemetrasenia, pri ktorom v júni prišlo o život vyše 1 000 ľudí, pripomína Reuters. Od vlaňajšieho prevzatia moci Talibanom je zároveň táto krajina z veľkej časti izolovaná od medzinárodného finančného systému.

„Ľudia prišli zo dňa na deň o všetko,“ povedala Anne Kindrachuková, šéfka miestnej pobočky Detského fondu OSN (UNICEF) v Afganistane. Vyjadrila sa tak po návšteve jedného z okresov vo východnej provincii Lógar, ktorú záplavy veľmi zdevastovali.

Dodala, že pre ľudí tam momentálne existujú tri stanové komunity. Ich obyvatelia si však podľa nej nie sú istí, ako sa situácia vyvinie a čo budú v zime jesť, keďže prišli o živobytie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet