Na hlavný obsah

Aj napriek vysokému veku pôsobil odhodlane. Politici reagujú na úmrtie kardinála Tomka

Pre premiéra bolo ich stretnutie vzácnym momentom.

Aj napriek vysokému veku pôsobil odhodlane. Politici reagujú na úmrtie kardinála Tomka
Kardinál Jozef Tomko počas svätej omše v Šaštíne-Strážach. Foto: TASR

Kardinál Jozef Tomko sa za roky svojho života stal významnou osobnosťou s vplyvom nielen na slovenské, ale aj celosvetové cirkevné dianie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Pozostalým kardinála vyjadril úprimnú sústrasť.

„Patrí mu obrovská vďaka a uznanie za jeho službu,“ uviedol premiér na sociálnej sieti. Správu o úmrtí kardinála prijal podľa vlastných slov s veľkou ľútosťou.

„Spomínam, ako som sa s ním ešte v marci tohto roka počas mojej zahraničnej cesty vo Vatikáne osobne stretol. Bol to pre mňa vzácny moment,“ dodal.

Bol oporou veriacich

Podľa strany Za ľudí bol život kardinála Tomka príkladom viery, pokory a skromnosti a príkladom pre nové generácie duchovných lídrov.

„S hlbokým zármutkom sme prijali smutnú správu pre Slovensko, slová o odchode pána kardinála Jozefa Tomka. Bol významnou duchovnou osobnosťou na Slovensku, ale aj na celom svete cez svoje pôsobenie pri Svätej stolici,“ uviedla strana a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine.

Zosnulý kardinál podľa nej ešte aj vo vysokom veku ako emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov dôstojne zastupoval Slovensko v Ríme.

„Jeho skutky misijnej práce po celom svete aj slová viery mali veľkú váhu, boli oporou predovšetkým pre veriacich doma na Slovensku,“ uviedla strana Za ľudí a dodala, že v kardinálovi Tomkovi stráca Slovensko historickú osobnosť duchovného života.

Podľa lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pelegriniho patril Tomko k najvýznamnejším predstaviteľom slovenskej cirkvi vo Vatikáne. Svojou múdrosťou a rešpektom otváral dvere predstaviteľom Slovenska na stretnutia u Svätého Otca.

„S veľkou ľútosťou som dnes prijal správu o úmrtí kardinála Jozefa Tomka. Jeho celý život bol zasvätený službe kresťanskej viere a zároveň aj službe svojmu národu,“ napísal Pellegrini na sociálnej sieti.

Múdrosť, nadhľad a zároveň oddanosť kardinála Slovensku boli podľa Pellegriniho inšpirujúce aj pre politikov. „Ľudia ako on, spájajúci národ, ktorý je dnes rozvadený a rozhašterený, budú chýbať. Česť jeho pamiatke,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko