Na hlavný obsah

Ako Klaus a Mečiar rozdelili Československo

Rokovania v známej vile Tugendhat mali zariadiť, aby rozdelenie spoločného štátu prebehlo v pokoji.

Ako Klaus a Mečiar rozdelili Československo
Archívna fotografia rokovania medzi Vladimírom Mečiarom (HZDS) a Václavom Klausom (ODS) z roku 1992. Foto: TASR

Vila Tugendhat v Brne je známa nadčasovou architektúrou. V roku 1992 sa stala tiež symbolickým miestom rozhodnutia o rozdelení spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Vtedajšie rokovania predsedov českej a slovenskej vlády vyvrcholili rozhodnutím o zániku federácie a vzniku dvoch nových samostatných republík.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Presne pred 30-timi rokmi nechal Václav Klaus (ODS) na spoločnej tlačovej konferencii tú najdôležitejšiu informáciu povedať Vladimíra Mečiara (HZDS): „Predpokladáme, že by k 1. 1. 1993 vznikli republiky Česka a Slovenska ako dva štátne útvary.“

Bolo treba nájsť kompromis

Po júnových voľbách v roku 1992, keď v Česku vyhrala ODS a na Slovensku HZDS, sa začali intenzívne rokovania oboch víťazných strán o novom štátoprávnom usporiadaní, ktoré však nikam neviedli.

„Česká delegácia chcela obnovu centralizovanej federácie. Na druhej strane bol náš názor, že by malo ísť o konfederačné usporiadanie,“ spomínal vtedajší poslanec a predseda zahraničného výboru SNR Ivan Laluha.

Predseda HZDS presadzoval takú podobu konfederácie, ktorú Česi odmietali. „Mečiar trval na tom, že chce zachovať spoločný štát, ale zároveň musí mať Slovensko medzinárodnú právnu subjektivitu,“ uviedol bývalý predseda českej vlády Petr Pithart. Mečiarovu požiadavku považoval za ústavnoprávny nezmysel.

Referendum by nemalo zmysel

Vladimír Mečiar zároveň sľuboval referendum, ktoré sa neuskutočnilo. Dnes hovorí, že by nemalo zmysel. „Referendum mohlo byť len o otázke, či sa môžu začať rozhovory o rozpade Československa a to v dobe, keď už bol rozpad zavŕšený,“ vysvetlil.

Rokovania vo vile Tugendhat boli už šiestym stretnutím delegácie ODS a HZDS. Václav Klaus potvrdil, že rokovania už neboli o zachovaní spoločného štátu. V tej chvíli už bolo Československo rozdelené a predstavitelia ODS a HZDS do vily prišli len „zariadiť, aby všetko prebehlo v pokoji“.

Ústavný zákon o zániku Československa schválilo vtedajšie Federálne zhromaždenie 25. novembra 1992. „Schválili sme zákon o zániku Českej a Slovenskej federatívnej republiky,“ zaznelo vo federálnom parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál