Na hlavný obsah

Ako sa z princeznej z Walesu stala kráľovná ľudských sŕdc

Verejne rozprávala o tabuizovaných témach a svoj šarm využívala na pomoc iným.

Ako sa z princeznej z Walesu stala kráľovná ľudských sŕdc
Ubehlo štvrťstoročie od autonehody, pri ktorej zomrela Diana, princezná z Walesu. Foto: ČTK/AP/Lord Snowdon

Narodila sa ako britská Lady, stala sa princeznou, no zomrela ako „kráľovná ľudských sŕdc“. V stredu (31. 8.) uplynulo 25 rokov od tragickej autonehody, pri ktorej zomrela Diana, princezná z Walesu.

Diana Frances Spencerová sa narodila 1. júla 1961 v Sandringhame vo východoanglickom grófstve Norfolk. Pochádzala z aristokratickej rodiny. Jej otec bol britský šľachtic lord John Spencer a matka lady Frances Rocheová.

Detstvo strávila s bratom a dvoma sestrami na panstve v Park House. Keď sa jej rodičia v roku 1969 rozviedli, spolu so súrodencami ju zverili do opatery otca. Diana navštevovala elitné školy. Od roku 1968 bola žiačkou Riddlesworth Hall School v Norfolku.

Neskôr, v rokoch 1975 – 1977 pokračovala v štúdiách na West Heath Girls‘ School. Napriek tomu, že nemala dobrý prospech, vynikala v balete, tanci aj atletike. Školské roky zavŕšila na Institut Alpin Videmanette v obci Rougemont vo Švajčiarsku.

Po štúdiách chvíľu pracovala ako asistentka vychovávateľky v londýnskej škôlke. Bývala dokonca v podnájme.

Do svadby s Dianou princa Charlesa dotlačila rodina

Mladú 16-ročnú Dianu zoznámila s vtedy 29-ročným synom britskej kráľovnej princom Charlesom jej sestra Sarah. Práve s ňou totiž najprv Charles randil. Zásnuby Diana s Charlesom napokon ohlásili vo februári 1981. Do svadby bol Charles dotlačený rodinou a Diana už vtedy cítila prvé partnerské problémy.

Princ Charles a princezná Diana v aute.
Na archívnej snímke z marca 1981 princ Charles a jeho vtedy ešte snúbenica lady Diana Spencerová na prvých oficiálnych zásnubách.Foto: TASR/AP

Sobáš v londýnskej Katedrále sv. Pavla sa konal 29. júla 1981. Vďaka televíznemu vysielaniu si ho pozrelo viac ako 750 miliónov ľudí po celom svete. Svadobné šaty „Lady Di“ patria medzi najslávnejšie módne kúsky v histórii. Diana sa zo svadobného sľubu rozhodla vynechať slovo „uposlúchnuť/podriadiť sa“.

Svadba princa Charlesa a princeznej Diany.
Na archívnej snímke z júla 1981 princ Charles a princezná Diana Spencerová počas sobáša v londýnskej Katedrále sv. Paula.Foto: TASR/AP

Rok po svadbe, 21. júna 1982, sa známemu páru narodil prvý syn William. Druhý syn Harry prišiel na svet 15. septembra 1984. Konflikt medzi manželmi sa stupňoval pre Dianine psychické problémy, ale aj Charlesovo správanie.

Princ Charles bol po celý čas v kontakte s Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu, ktorú Diana prezývala „rotvajler“. Nakoniec sa s ňou princ Charles v roku 2005 oženil. Camilla má blízko ku kráľovnej Alžbete II.

Šarm a popularitu využila na pomoc iným

Z princeznej, ktorá bola známa svojím ľudským prístupom k verejnosti, sa rýchlo stala ikona. Vďaka svojmu prirodzenému šarmu a charizme využila svoj status celebrity na pomoc iným.

Navštevovala nemocnice, utešovala chorých a prevzala patronát nad niekoľkými organizáciami. Známa je napríklad fotka, na ktorej princezná sedí vedľa človeka nakazeného vírusom HIV a hladí mu ruku. Bol to jasný odkaz svetu, aby bol aj týmto pacientom prejavovaný súcit.

Ako členka britskej kráľovskej rodiny navštívila spolu s princom Charlesom 8. mája 1991 Bratislavu. Dianu vtedy sprevádzala Eleonóra Klepáčová, manželka vtedajšieho podpredsedu slovenského parlamentu Jána Klepáča. Pozrela si bratislavskú Mestskú knižnicu, Bratislavský hrad či hrad Devín.

Hoci si manželia plnili svoje oficiálne povinnosti, od 9. decembra 1992 boli odlúčení. Pozornosť tlače vzrástla ešte viac po tom, ako sa v roku 1996 rozviedli.

Matka Tereza sa lúči s princeznou Dianou po jej návšteve v New Yorku v roku 1997.
Archívna fotografia Matky Terezy, ktorá sa lúči s princeznou Dianou po jej návšteve v New Yorku v roku 1997.Foto: TASR/AP

Diana sa stretla s mnohými významnými osobnosťami, napríklad s pápežom Jánom Pavlom II. či Matkou Terezou. So svojimi synmi navštívila nemocnice, sirotince aj útulky pre bezdomovcov. Viackrát cestovala do Afriky.

V januári 1997 prišla ako VIP dobrovoľníčka Medzinárodného Červeného kríža do Angoly. V nemocnici spoznala ľudí, ktorí prežili výbuch nášľapnej míny. Zorganizovala tiež verejnú dražbu 79 šiat pozbieraných za 15 rokov jej života po boku princa Charlesa. Jej šatstvo sa na aukciách predáva dodnes.

Princezná Diana v centre na okraji Luandy v Angole.
Na archívnej snímke britská princezná Diana v centre na okraji Luandy v Angole. Foto: TASR/AP

V auguste toho istého roka odcestovala do Bosny. Tam absolvovala svoju poslednú zahraničnú cestu. Počas nej sa stretla s obeťami, ktoré utrpeli zranenia v občianskej vojne v krajine v 90. rokoch minulého storočia.

Tragická autonehoda v Paríži

Po rozvode Diany a Charlesa dostali synovia William a Harry do striedavej starostlivosti. V lete 1997 sa v tlači objavili prvé zmienky o Dianinom vzťahu s egyptským milionárom Dodim Al Fayedom.

Práve s ním sedela koncom augusta 1997 v čiernom mercedese v Paríži. Jeho vodič sa snažil uniknúť dotieravým fotografom.

Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že jazdil opitý, príliš rýchlo a stratil kontrolu nad riadením. Vo vysokej rýchlosti narazil do mostného piliera. Vodič a Dodi Al Fayed zomreli na mieste, princezná neskôr po prevoze do nemocnice.

Rozbitý Mercedes Benz, v ktorom zomrela princezná Diana, jej priateľ Dodi Fayed a vodič Henri Paul.
Rozbitý Mercedes Benz, v ktorom zomrela princezná Diana, jej priateľ Dodi Fayed a vodič Henri Paul.Foto: TASR/AP

Za oficiálne miesto jej posledného odpočinku sa považuje ostrovček pri zámku Althorp, ktoré je rodinným sídlom Spencerovcov. Obklopuje ho 36 stromov. Symbolizujú každý rok Dianinho života.

Za obľúbenou princeznou smútil celý svet

Diana po rozvode s Charlesom oficiálne prestala patriť do kráľovskej rodiny. Kráľovná Alžbeta II. preto odmietla princeznej udeliť pocty, ktoré by jej patrili, keby do nej stále patrila. Britský ľud, ktorý smútil za smrťou mimoriadne obľúbenej princeznej, to však neprijal dobre a kráľovná nakoniec ustúpila. V televíznom prejave vzdala hold zosnulej princeznej a verejne sa poklonila pred jej rakvou.

Smrť zastihla Dianu na vrchole jej síl a v rovnakom veku ako americkú herečku Marilyn Monroe. Pred Kensingtonským palácom boli položené milióny kvetov a v deň jej pohrebu zaplnili ulice Londýna obrovské davy ľudí. Jej blízky priateľ, spevák Elton John, zaspieval na jej pohrebe pieseň Candle in the Wind s upraveným textom, ktorý bol pôvodne venovaný Marilyn.

Zhromaždenie ľudí na pamiatku princeznej Diany.
Zhromaždenie ľudí pri bráne Kensingtonského paláca v Londýne na pamiatku zosnulej princeznej Diany.Foto: TASR/AP

Dianin príbeh sa stal námetom mnohých literárnych a filmových diel, naposledy oceneného britského seriálu The Crown z produkcie streamovacej platformy Netflix.

Otvárala témy, ktoré spoločnosť považovala za tabu

Vo svojom živote princezná Diana porušila niekoľko tabu. Verejne hovorila o svojich depresiách a pokusoch o samovraždu, vďaka čomu už duševné choroby v Británii neboli tabu. Podaním ruky pacientovi s AIDS vyvrátila fámy, že choroba sa šíri dotykom. Chápala ľudí v zúfalej situácii a snažila sa im pomôcť.

Okrem iného viedla kampaň za zákaz protipechotných mín a zaslúžila sa o vytvorenie medzinárodnej zmluvy o zákaze používania nášľapných mín. Dodnes je jednou z najpopulárnejších postáv britskej kráľovskej rodiny a ovplyvnila aj mladšie generácie jej členov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet