Na hlavný obsah

Aleš Votava navrhoval scény a kostýmy pre profesionálne divadlá nielen na Slovensku

Mal by 60 rokov.

Aleš Votava navrhoval scény a kostýmy pre profesionálne divadlá nielen na Slovensku
Na fotografii výtvarník a scénograf Aleš Votava. Foto: SITA/SNG

Meno Aleš Votava je v divadelnej scénografii pojem. Navrhoval pre profesionálne divadlá scény a kostýmy na Slovensku, v Čechách, v Maďarsku a v Taliansku. Jedinečnú tvorivú prácu umelca príliš skoro prerušila choroba. Dožil sa len 38 rokov. V stredu (3. 8.) by oslavoval 60. narodeniny.

Vo vývine slovenskej divadelnej scénografie patril Aleš Votava v 90. rokoch 20. storočia k dominantným osobnostiam. Jeho realizácie znamenali obrat v slovenskej divadelnej scénografii. Bol povestný aj svojou láskou k opere.

Svojím invenčným nahliadaním na tvorbu obohatil slovenskú umeleckú scénu a priblížil ju k aktuálnym svetovým trendom. Opera Tosca, inscenácie Višňový sad, Les, Búrka, Hra snov, za každú dostal významné ocenenie.

Scénografiu študoval v Bratislave

Aleš Votava sa narodil 3. augusta 1962 v Bratislave. Jeho otec hral vo filharmónii a mama bola výtvarníčka. Mal pôvodom českých rodičov, ale vyrastal na Slovensku. V roku 1987 absolvoval štúdium scénografie na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a aj viaceré študijné pobyty v zahraničí.

Venoval sa divadelnej scénografii v opere, činohre a balete, ale aj iným činnostiam – voľnej grafike, šperku či architektonickej tvorbe.

Podľa portálu Opera Slovakia bol skutočne zručný. Okrem navrhovania scény vyrábal aj kulisy, hral, režíroval, písal, svietil a vlastnoručne zhotovil, čo bolo do scény potrebné.

Na fotografii výtvarník a scénograf Aleš Votava.
Na fotografii výtvarník a scénograf Aleš Votava. Zdroj: SITA/SNGFoto: SITA/SNG

Počas svojej krátkej kariéry získal mnohé ocenenia aj v zahraničí. Realizoval napríklad výpravu k filmu Modré z neba, s Jozefom Bednárikom spolupracoval na predstavení Jana z Arku v pražskom divadle Ta fantastika. Spolupracoval aj so Slovenským národným divadlom (SND) v Bratislave.

Scénograf a pedagóg Aleš Votava zomrel 8. mája 2001 v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko