Na hlavný obsah

Amnesty International si stojí za svojou správou o Ukrajine

Ľutuje však rozrušenie, ktoré spôsobila.

Amnesty International si stojí za svojou správou o Ukrajine
Civilista na bicykli prechádza po zničenej ceste v meste Vuhlehirsk. Foto: TASR/AP

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) si plne stojí za svojou štvrtkovou (4. 8.) správou, podľa ktorej bojová stratégia Ukrajincov ohrozuje životy civilistov.

Proti dokumentu, ktorý okrem iného Ukrajinu obvinil z porušovania medzinárodných práv, sa ohradili ukrajinskí činitelia na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Organizácia sa však ospravedlnila za „rozrušenie a hnev“, ktoré spôsobila.

AI v správe uviedla, že od apríla do júla strávili jej pracovníci niekoľko týždňov vyšetrovaním ruských úderov v ukrajinských mestách. Z vyšetrovania vyplynulo, že ukrajinské sily v niektorých prípadoch vykonávali údery z obytných oblastí a že v uvedených regiónoch rozmiestňovali jednotky do civilných budov.

Zároveň podľa správy nenašla AI dôkazy o tom, že by ukrajinská armáda požiadala civilistov o evakuáciu z priľahlých budov alebo im pri nej pomáhala.

Ukrajina oponuje

Ukrajina podľa svojich činiteľov robí všetko pre to, aby z oblastí pri frontovej línii evakuovala civilistov. AI Kyjev obvinil, že svojou správou podporuje ruskú propagandu. Na protest proti obsahu dokumentu v sobotu (6. 8.) rezignovala šéfka ukrajinskej pobočky AI Oksana Pokalčuková.

„Amnesty International hlboko ľutuje rozrušenie a hnev, ktoré naša tlačová správa o bojovej taktike ukrajinskej armády vyvolala,“ uviedla organizácia.

„Prioritou Amnesty International v tomto i v akomkoľvek inom konflikte je zabezpečiť ochranu civilistov. To bolo napokon naším jediným cieľom pri zverejnení tohto najnovšieho výskumu. Hoci si plne stojíme za svojimi zisteniami, ľutujeme spôsobené bolesti,“ píše AI.

AI tiež upozornila, že jej poznatky nijako neznižujú závažnosť činov ruskej armády, ktorá na Ukrajinu vpadla na konci tohto februára. „Musíme sa vyjadriť úplne jasne. Žiadne z našich zistení o konaní ukrajinských síl nijako neospravedlňuje porušovanie (práv) zo strany Ruska,“ uviedla organizácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet