Na hlavný obsah

Areál Železničnej nemocnice v Košiciach je na predaj

Zatiaľ nie je známe, čo by sa v prípade predaja stalo s nemocnicou.

Areál Železničnej nemocnice v Košiciach je na predaj
Vstup do Železničnej nemocnice Košice Foto: RTVS

Železnice Slovenskej republiky sa už od jesene minulého roka pokúšajú predať areál Železničnej nemocnice v Košiciach. Po šiestom kole elektronickej aukcie zatiaľ neúspešne. Zdravotníci sa boja jej prípadného zániku v budúcnosti a obavy majú aj pacienti.

Ak sa aj odpredá budova a areál košickej železničnej nemocnice, zdravotníci chcú garanciu, že sa zachová jej účel. A to poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zatiaľ je zabezpečená súkromným poskytovateľom do konca roka 2023.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čo bude s našimi pacientmi? Sme nemocnica, máme 14 ambulancii primárneho kontaktu, 40 špecializovaných ambulancií, máme moderné operačné sály, vysvetľuje Jana Kišidayová, primárka ambulancií všeobecných lekárov Železničnej nemocnice Košice.

V nemocnici pracuje okolo 300 zdravotníkov a ročne tu ošetria státisíce pacientov. Železničnú budovu a areál predávajú na základe rozhodnutia Útvaru hodnoty za peniaze, ktorý apeluje na zlepšenie hospodárenia štátneho podniku. Predávajú aj nemocnice v Bratislave, v Žiline a vo Zvolene.

„Dodnes nemáme žiadnu ponuku na odkúpenie budovy Železničnej nemocnice v Košiciach. Nevylučujeme, že zdravotná starostlivosť v nej bude pokračovať aj naďalej,“ uviedol Ivan Rudolf, riaditeľ odboru komunikácie ministerstva dopravy.

Možností je teda viacero. Odkúpenie súkromnou spoločnosťou, samosprávou alebo prevod medzi ministerstvami. Avšak konkrétne rokovania ešte neboli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny