Na hlavný obsah

Belgicko o mesiac odstaví od elektrickej siete svoj prvý jadrový reaktor

Reaktor už teraz nebeží na plný výkon.

Belgicko o mesiac odstaví od elektrickej siete svoj prvý jadrový reaktor
Jadrová elektráreň v Belgicku. Foto: Wikimedia Commons

Pre belgický jadrový reaktor Doel tri začalo posledné odpočítavanie. Presne o mesiac, v noci z 23. 9. na 24. 9. odpoja od elektrickej siete vôbec prvý jadrový reaktor v Belgicku, Uviedli to v utorok (23. 8.) belgické médiá.

Jadrový reaktor Doel tri sa nachádza na brehu rieky Šeldy v blízkosti mesta Antverpy. Zákon z roku 2020 o postupnom obmedzení jadrovej energetiky stanovuje, že k zastaveniu činnosti tohto reaktora musí dôjsť najneskôr 1. 10. Pôjde o prvý belgický reaktor, ktorý bude natrvalo vyradený z prevádzky.

Od polovice júla reaktor Doel tri nebeží na svoj plný výkon, pretože jadrové palivo sa míňa a vytvára menej energie. Výkon reaktora bude klesať len do 23. 9. Dovtedy bude reaktor Doel tri poskytovať len približne 60 % svojej plnej kapacity.

V prvých týždňoch po odpojení reaktora budú činnosti spojené s elektrárňou podobné tým, ktoré sa vykonávajú počas bežnej odstávky z dôvodu údržby. Potom sa reaktor ochladí a o niekoľko dní neskôr sa z neho vyberie vyhorené palivo.

Palivo sa bude chladiť počas niekoľkých rokov na špeciálnych miestach v samotnej elektrárni. Vysvetlila to spoločnosť Engie Electrabel, spravujúca jadrovú elektráreň.

Podľa televíznej stanice RTBF sa v najbližších rokoch neplánujú veľké, náročné a drahé demontážne práce na reaktore. Uzavretie ďalšieho jadrového reaktora – Tihange dva- na brehu rieky Meuse v provinci Liége naplánovali na 1. 2. 2023.

V júli tohto roka spoločnosť Engie Electrabel oznámila, že prevádzku reaktorov Doel tri a druhého bloku jadrovej elektrárne Tihange nemôže predĺžiť. Je to z technických a bezpečnostných dôvodov. Belgicko má v súčasnosti sedem jadrových reaktorov – tri v Tihange neďaleko mesta Liége a štyri v Doel pri Antverpách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet