Na hlavný obsah

Biden chce požiadať Kongres o schválenie predaja zbraní pre Taiwan

Píše o tom portál Politico.

Biden chce požiadať Kongres o schválenie predaja zbraní pre Taiwan
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena plánuje požiadať Kongres Spojených štátov o schválenie predaja zbraní pre Taiwan v hodnote približne 1,1 miliardy dolárov (zhruba 1,1 mld. eur).

Súčasťou balíka zbraní má byť aj 60 protiraketových striel a 100 rakiet vzduch-vzduch. V pondelok (29. 8.) o tom informoval spravodajský portál Politico odvolávajúc sa na tri zdroje oboznámené s touto záležitosťou, ktoré si žiadali zostať v anonymite.

Pomoc Washingtonu sa bude podľa nemenovaných zdrojov zameriavať najmä na udržanie súčasných taiwanských vojenských systémov a plnenie existujúcich rozkazov.

USA síce oficiálne neuznávajú nezávislosť Taiwanu, avšak zaviazali sa mu poskytovať podporu v oblasti obrany. Čína, ktorá považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, upozorňuje, že v krajnom prípade bude hájiť svoje nároky aj vojensky.

V reakcii na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej zo začiatku augusta spustil Peking niekoľkodňové vojenské cvičenia. Počas nich vysielal lietadlá k Taiwanu a dokonca odpálil rakety ponad tento ostrov.

Čínske vojenské lode prekračovali stredovú líniu v Taiwanskom prielive. Tá je neoficiálnou, avšak dosiaľ fakticky dodržiavanou hranicou medzi ostrovom a pevninou.

Peking v pondelok odmietol sťažnosti Taiwanu v súvislosti s opakovanými manévrami čínskych dronov v blízkosti ostrovov spravovaných Taiwanom, ktoré sa nachádzajú pri čínskom pobreží.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet