Na hlavný obsah

Bieloruský súd poslal do väzenia ďalšiu novinárku

Vymeral jej päťročný nepodmienečný trest.

vlajka Bieloruska
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Bieloruský súd v stredu (3. 8.) poslal do väzenia ďalšiu nezávislú novinárku. Päťdesiatdvaročnú Irynu Slaunikavovú z poľského televízneho kanála Belsat uznal za vinnú zo založenia extrémistickej organizácie a z účasti na protestoch. Vymeral jej päťročný nepodmienečný trest.

Pokračuje tak vládne ťaženie proti opozičným aktivistom, kritickým médiám a nezávislým reportérom, poznamenala agentúra AP, ktorá zároveň upozornila, že výška trestu je o rok dlhšia, ako žiadala prokuratúra.

Slaunikavová strávila posledných desať mesiacov vo väzbe. Bezpečnostné zložky ju zadržali vlani v októbri na letisku v Minsku po návrate z dovolenky. Pôvodne išla do väzenia na 15 dní za zverejnenie príspevku, ktorý mal podľa úradov „extrémistický obsah“. Väčšina súčasného procesu s ňou sa podľa agentúry Reuters odohrala za zatvorenými dverami.

Jej kolegyne odsúdili tiež

Slaunikavovová je podľa AP treťou novinárkou Belsatu, ktorú v Bielorusku uväznili. Minulý mesiac poslal súd na osem rokov za mreže Kacjarynu Bachvalavovú, známu tiež pod priezviskom Andrejavová.

Ženu, ktorá si už pred tým odpykávala dvojročný trest za nakrúcanie protestov proti autoritárskemu režimu bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, uznal vinnou z velezrady.

Jej kolegyňu Darju Čulcovovú súd uväznil na dva roky za organizáciu protestov. Obe novinárky vinu odmietli.

Televízny kanál Belsat vysiela v bieloruštine, financuje ho poľská vláda. Od začiatku vysielania v roku 2007 sa stal zdrojom správ pre státisíce Bielorusov. Na serveri YouTube ho v súčasnosti odoberá 474 000 ľudí. Bieloruské úrady ho označujú za extrémistický, poznamenala AP. Varšava verdikt označila za neprijateľný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet