Na hlavný obsah

Bola jednou z najúspešnejších osobností českej populárnej hudby

Deväťkrát po sebe zvíťazila v ankete Zlatý Slávik.

Bola jednou z najúspešnejších osobností českej populárnej hudby
Speváčka Hana Zagorová počas koncertu v roku 2017. Foto: TASR

Česká speváčka, textárka, herečka aj moderátorka Hana Zagorová zomrela v piatok (26. 8.) vo veku nedožitých 76 rokov. Informoval o tom portál CNN Prima News.

Hana Zagorová sa narodila 6. septembra 1946 v obci Petřkovice pri Ostrave (dnes súčasť Ostravy). Jej otec bol stavebným inžinierom a matka pracovala ako učiteľka. Po maturite na Strednej všeobecnovzdelávacej škole študovala v rokoch 1964 – 1968 herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne.

Svojím speváckym výkonom zaujala už v roku 1963 v súťaži Hledáme nové talenty. Začala spolupracovať s Ostravským rozhlasovým orchestrom a so skupinou Flamingo.

V roku 1968 v ankete Zlatý slávik obsadila piate miesto. Supraphon jej v tom istom roku vydal pieseň Svatej kluk. Ďalším hitom, ktorý prispel k speváčkinej popularite, bola skladba Honey.

https://www.youtube.com/watch?v=ADvtpTyDKZY

V roku 1969 sa presťahovala do Prahy. S orchestrom Václava Záhradníka nahrala svoju prvú LP platňu s názvom Bludička (1971).

Účinkovala v pražskom divadle Apollo a spolupracovala s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu. V rokoch 1972 – 1974 hosťovala v Divadle Semafor v úspešnej inscenácii Kytice, ktorá vznikla na motívy básnickej zbierky Karla Jaromíra Erbena.

Pre speváčku bolo dôležité spojenie s basgitaristom Karlom Vágnerom v roku 1973. Umelec zostavil sprievodný orchester, ktorý zároveň aj viedol. Stal sa autorom mnohých Zagorovej piesní a spolu dosiahli veľké profesionálne úspechy. Pôsobil ako jej hudobný aranžér, producent aj manažér.

Zagorová vystupovala so speváckym partnerom Michalom Prokopom, ktorého v roku 1975 vystriedal Petr Rezek. S ním nahrala úspešné duetá ako Asi, asi, Duhová víla alebo Dotazník.

Počas svojej kariéry získala viacero hudobných ocenení

Obľúbenú pieseň Setkání naspievala s talianskym spevákom Drupim, s ktorým istý čas koncertovala. Z obdobia 70. rokov sú známe skladby Tanečnice, Já jsem tvá neznámá, Maluj zase obrázky, či Kdyby se vrátil čas.

V období rokov 1977 až 1985 vyhrala deväťkrát po sebe prvé miesto v ankete Zlatý Slávik. Stala sa tak jednou z najúspešnejších osobností českej populárnej hudby.

https://www.youtube.com/watch?v=nRJTEt_zkZM

V roku 1980 si zahrala jednu z hlavných úloh vo filmovom muzikáli Trhák, práve z tejto snímky pochádza duet so slovenským hercom Jurajom Kukurom s názvom Lásko, amore.

V tomto období začala vystupovať s tanečno-speváckou dvojicou Petrom Kotvaldom a Stanislavom Hložkom. Okrem iných skladieb s nimi naspievala hit Můj čas, ktorá sprevádzala populárny česko-slovenský seriál Sanitka.

V roku 1983 získala titul zaslúžilej umelkyne aj Zlatú platňu Supraphonu za vyše milión predaných nosičov. Speváčke v 80. rokoch vyšli známe albumy Střípky (1981), Světlo a Stín (1982), Mimořádná linka (1983), Co stalo se, stalo (1984), Sítě kroků tvých (1985) alebo Živá voda (1988).

Hana Zagorová počas odovzdávania hudobných ocenení Anděl.
Hana Zagorová počas odovzdávania hudobných ocenení Anděl v roku 2015.Foto: TASR

Obľúbená bola aj na televíznych obrazovkách

V spolupráci s nemeckou televíziou natočila muzikálovú rozprávku Peter Pan (1989), kde stvárnila postavu matky. V júni toho istého roka sa podpísala pod petíciu Několik vět, ktorá žiadala od komunistickej moci väčší rozsah občianskych slobôd.

Zagorová vydala v roku 1991 šansónový album Rozhovor v tichu. Po rozvode prvého manželstva s tanečníkom Vlastimilom Harapesom sa v roku 1992 stala manželkou slovenského tenoristu Štefana Margitu. S ním v tom čase nahrala albumy Ave (1994) a Ave 2. (1996).

V rokoch 1993 – 1998 mala vlastnú televíznu reláciu Když nemůžu spát. Zo zábavného programu, ktorý pripravovala speváčka spolu s manželom Štefanom Margitom, vzišlo CD a DVD Hogo Fogo (2011).

V nedávnych rokoch vznikli albumy ako napríklad Vyznání (2014), O lásce (2016) alebo Já nemám strach (2018). V roku 2014 získala Diamantovú platňu Supraphonu za vyše 10 miliónov predaných nosičov.

Akadémia populárnej hudby ju v apríli 2015 uviedla do Siene slávy českej populárnej hudby. V roku 2020 Zagorovej vyšlo CD pod názvom Konečně společně, ktoré nahrala spolu s manželom.

Celý život trpela krvným ochorením

Hana Zagorová až vo svojej autobiografii priznala, že už od začiatku speváckej kariéry trpí na vážne ochorenie krvi, pri ktorom sa jej rozpadáva hemoglobín a jediným riešením sú pravidelné transfúzie. K lepšiemu sa jej zdravotná situácia zmenila iba v posledných rokoch.

Zagorová v roku 2020 prekonala ochorenie COVID-19 s ťažkým priebehom a rok na to u nej prepukol postcovidový syndróm. Lekári jej z toho dôvodu odporučili, aby nespievala. Speváčka preto v lete 2021 oznámila, že sa neuskutoční žiadny z koncertov naplánovaných do konca októbra 2021.

Speváčku však v septembri 2021 previezli do jednej z pražských nemocníc po tom, ako sa jej zdravotne priťažilo. Uviedla to česká televízna stanica Nova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet