Na hlavný obsah

Brian Epstein bol pôvodným manažérom a hlavným strojcom úspechu skupiny The Beatles

Zomrel pred 55 rokmi na predávkovanie sa liekmi.

Brian Epstein bol pôvodným manažérom a hlavným strojcom úspechu skupiny The Beatles
Producent legendárnej skupiny The Beatles Brian Epstein. Foto: Facebook/The Beatles

Brian Epstein sa narodil 19. septembra 1934 v anglickom Liverpoole. Vyrastal v dobre situovanej židovskej rodine a rodičia ho viedli k umeniu. Jeho starý otec Isaac Epstein sa vysťahoval z Poľska do Anglicka, kde si v Liverpoole otvoril obchod s nábytkom a v jeho obchodných aktivitách úspešne pokračoval aj syn Harry, Brianov otec.

Do školy chodil Brian s nechuťou. Do roku 1950 vystriedal sedem škôl, ale ani jednu neukončil. Rodičia ho presúvali z jednej internátnej školy do druhej, vrátane Clayesmore School v Dorsete, Liverpool College a židovskej školy v Kente. Dva roky strávil na Wrekin College vo Wellingtone v grófstve Shropshire, kde sa učil hrať na husle.

Chcel byť módnym návrhárom alebo hercom

Zaujímali ho iba dve profesie, módne návrhárstvo a herectvo. Krátko pred 16. narodeninami poslal svojmu otcovi list, v ktorom uviedol, že sa chce stať návrhárom šiat. Ten bol rozhodne proti. Od šestnástich teda pracoval ako predavač.

Na konci 50. rokov sa stal vedúcim oddelenia gramofónových platní v novej pobočke otcovho obchodu. Beatová hudba a predaj platní boli, až do stretnutia so skupinou The Beatles, iba časťou jeho záujmu. Počúval skôr klasickú romantickú hudbu.

V decembri 1952 Epsteina povolali do štátnej vojenskej služby do Kráľovského armádneho zboru. Do januára 1954 však navštívil mnoho armádnych psychiatrov, ktorí mu odporučili skoršie prepustenie zo zdravotných dôvodov. Po prepustení zo služby sa vrátil do Liverpoolu.

Producent Brian Epstein.
Producent Brian Epstein chcel byť pôvodne hercom alebo návrhárom. Foto: Facebook/Brian Epstein Fanpage

Často chodil na sedenia k psychiatrovi, ktorý bol rodinný priateľ Epsteinovcov. Keď sa mu raz Brian zveril so svojou homosexuálnou orientáciou, navrhol Brianovu otcovi, aby jeho syn opustil Liverpool. Počas sedení však Epstein odhalil svoje herecké ambície, a tak mu rodičia dovolili odísť študovať do Londýna.

Na jeseň 1956 sa Epstein zapísal do dvojročného kurzu na Kráľovskej akadémii dramatických umení v Londýne. Medzi jeho spolužiakov patrili napríklad herci Susannah Yorková, Albert Finney a Peter O’Toole. Epstein po treťom semestri štúdium ukončil.

Po odchode z Londýna sa vrátil do rodného Liverpoolu, kde ho otec poveril vedením oddelenia s nahrávkami v novootvorenom rodinnom hudobnom obchode. Obchod otvorili kvôli rastúcemu záujmu mladej generácie o beatové skupiny, predaj singlov a nového nosiča, ktorým bola dlhohrajúca platňa.

Popri práci písal pre časopis Mersey Beat oznamy, reklamy aj komentáre k platniam. Chcel, aby v jeho obchode boli všetky platne od klasiky cez džez, pop až beat.

Ako spoznal The Beatles

Jedného dňa, 28. októbra 1961, prišiel do obchodu zákazník, ktorý chcel platňu My Bonnie s Tony Sheridanom a sprievodnou skupinou, ktorou mali byť akýsi The Beatles. Epstein o nich ešte nepočul.

Keď o niekoľko dní zháňal túto platňu ďalší fanúšik, dal sa do hľadania a s prekvapením zistil, že skupina The Beatles je z Liverpoolu. Tak sa šiel na ich koncert pozrieť do Cavern Clubu. Tam sa zoznámili a Epstein zistil, že platňu, ktorú u neho fanúšikovia hľadali, nahrali v Nemecku. Ďalší deň objednal dvesto kusov.

Producent Brian Epstein (uprostred) s členmi kapely The Beatles.
Brian Epstein (uprostred) s členmi kapely The Beatles.Foto: Facebook/The Beatles

Od toho dňa bol s nimi v stálom styku až im neskôr ponúkol spoluprácu. The Beatles ju prijali. Päťročnú manažérsku zmluvu podpísali štyria členovia kapely 24. januára 1962 v dome vtedajšieho bubeníka Peta Besta. Vtedy však ešte netušili, že podpísali najvýznamnejšiu zmluvu vo svojich životoch aj v dejinách popmusic.

Epstein sa vytrvalo snažil podpísať nahrávaciu zmluvu pre The Beatles aj po tom, čo ho odmietli všetky veľké britské nahrávacie spoločnosti ako Columbia, Philips, Oriole, Decca a Pye. Uvádza sa na portáli IMDb.

Ich demokazeta sa zapáčila Georgeovi Martinovi z Parlophone. Jeho konkurzom prešli všetci členovia kapely, s výnimkou Peta Besta. Preto John Lennon, Paul McCartney a George Harrison požiadali Epsteina, aby Besta vyhodil. Ako tak spravil, štvrtým členom sa stal Ringo Starr.

Zmena imidžu členov kapely sa mu vyplatila

Brian Epstein nemal žiadne skúsenosti s manažmentom umelcov, no aj tak urobil správne kroky a výrazne zlepšil ich imidž. Modré džínsy a kožené bundy vymenili za obleky, poradil im, aby na verejnosti nefajčili a vymyslel slávny synchronizovaný úklon na konci vystúpení.

Celkové vylepšenia imidžu The Beatles, ktoré vykonal Epstein, zmenili ich vzhľad natoľko, že ich akceptovali vtedajšie mainstreamové médiá aj verejnosť. Brian členov skupiny nazýval chlapci (The Boys) a mal pod kontrolou každý krok ich kariéry, každodenného života, koncertných vystúpení a mediálnych výstupov. Informuje IMDb.

Na snímke The Beatles s dvoma striebornými platňami za albumy Please, Please Me a With The Beatles.
The Beatles získali dve strieborné platne za albumy Please, Please Me a With The Beatles, ktorých predaj dosiahol 250 000 kusov.Foto: Facebook/The Beatles

Epstein bol známy svojou presnosťou, ktorá vraj zachádzala až do puntičkárstva. Väčšinu súkromného života až do smrti obetoval práci so skupinou The Beatles. Tí síce nie vždy súhlasili s jeho plánmi a nápadmi, ale ich životy a práca boli pokojnejšie a usporiadanejšie.

Okrem The Beatles stihol ešte Epstein manažovať aj ďalšie liverpoolske kapely, medzi nimi napríklad Gerry & The Pacemakers, Billy J. & The Dakotas a The Fourmost.

Jeho homosexualita a závislosť od liekov na predpis mu v tých časoch pod tlakom spoločenských aj právnych obmedzení spôsobovali ďalší stres. Zomrel mladý, vo veku necelých 33 rokov 27. augusta 1967 v Londýne na predávkovanie.

Ďalšieho manažéra The Beatles už nehľadali. V tú noc, keď sa dozvedeli o jeho smrti, John Lennon povedal: „Mám strach. Myslím, že teraz sa všetko zrúti.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet