Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo bojuje so suchom. Pribúdajú obmedzenia spojené so zalievaním

Júl bol najsuchší od roku 1935.

Spojené kráľovstvo bojuje so suchom. Pribúdajú obmedzenia spojené so zalievaním
Ilustračná snímka - sucho. Foto: RTVS

Britská vláda v piatok (12. 8.) vyhlásila v regiónoch Južné, Centrálne a Východné Anglicko stav sucha. Na severe Anglicka sa zakáže odber vody do hadíc.

Stalo sa tak po stretnutí zástupcov vlády a vodárenských spoločností, ktorí prebrali dôsledky dlhodobo horúceho a suchého počasia. Spoločnosť Yorkshire Water ohlásila zákaz zalievania záhrad, umývania áut alebo napúšťania bazénov s pomocou hadíc od 26. augusta.

„Horúce, suché počasie znamená, že rieky v Yorkshire majú podstav a naše priehrady majú o zhruba 20 percent menej vody, ako by sme pre toto obdobie roka očakávali,“ povedal šéf spoločnosti Yorkshire Water Neil Dewis.

Minister vodného hospodárstva Steve Double oznámil, že všetky vodárenské spoločnosti ich ubezpečili, že základné dodávky sú doteraz zabezpečené.

„Na obdobie suchého počasia sme lepšie pripravení ako kedykoľvek predtým, ale situáciu budeme naďalej zblízka sledovať, vrátane dopadov na poľnohospodárov a životné prostredie, a podnikneme ďalšie kroky podľa potreby,“ ubezpečil Double.

Vodárenské spoločnosti hlásia reštrikcie

Národná komisia pre sucho zasadala po najsuchšom júli v Anglicku od roku 1935. V minulom mesiaci spadlo len 35 percent obvyklých priemerných zrážok a časti Anglicka a Walesu sú navyše teraz uprostred štvordňovej výstrahy varovania pred extrémnymi teplotami.

Britský meteorologický úrad Met Office v piatok naopak vydal výstrahu pred dažďami a búrkami od pondelka (15. 8.) s tým, že existuje určitá možnosť bleskových povodní v niektorých častiach krajiny.

Firma, ktorá zabezpečuje dodávky vody do zhruba 2, 3 milióna domácností a 130 000 firiem v severnom Anglicku a častiach stredného Anglicka, je len ďalšou regionálnou vodárenskou spoločnosťou, ktorá ohlásila reštrikcie v používaní vody.

Zákaz zalievania vodou z verejných vodovodov od piatku platí aj pre zákazníkov spoločnosti South East Water. Firma Thames Water, ktorá zásobuje 15 miliónov odberateľov v Londýne a okolí, oznámila, že obmedzenia chystá tiež.

Britský minister životného prostredia George Eustice už skôr vyzval vodárenské spoločnosti, aby prijali preventívne opatrenia na ochranu dodávok vody.

Vyhlasovanie stavu sucha sa deje po regiónoch a neznamená automaticky spustenie vládnych opatrení. Jednotlivé vodárenské spoločnosti však môžu vyhlásiť obmedzenia pre domácnosti aj firmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet