Na hlavný obsah

Britská vláda povolila výstavbu jadrových elektrární, aktivisti sú proti

Mali by zásobovať elektrinou vyše 12 miliónov domácností.

Britská vláda povolila výstavbu jadrových elektrární. Spoločne by mali zásobovať elektrinou viac ako 12 miliónov domácností.

Aj takto sa vláda usiluje dodržať sľub o nulových emisiách do roku 2050. Kým úrady výstavbu vítajú, aktivisti poukazujú na poškodenie prírody pri výstavbe.

Časť nákladov zaplatia obyvatelia

Britská vláda tvrdí, že ide o projekt národného významu. Celkové náklady na jednu elektráreň sa odhadujú na takmer 25 miliárd eur.

Kým väčšinu zaplatí francúzsky investor, vláda vo Westminstri plánuje prispieť sumou 120 miliónov eur. Časť nákladov zaplatia aj miestni obyvatelia. Ani oni, ani ochranári s tým nesúhlasia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Celé okolie sa zmení na najväčšie stavenisko v Európe. Stovky kamiónov a ťažká technika kompletne zničia okolitú prírodu. Nikdy sa neobnoví a navyše energetická spoločnosť začne účtovať ľuďom za energiu jednu libru mesačne, ktorú dostanú o desať rokov,“ tvrdí aktivistka Alison Downesová.

Francúzska spoločnosť, ktorá bude výstavbu realizovať však tvrdí, že väčšinu stavebného materiálu do oblasti privezie po mori.

Nové jadrové elektrárne by mali v roku 2050 vyrobiť približne štvrtinu celkovej elektrickej energie v krajine, no na pokrytie potrieb celého Spojeného kráľovstva to nebude stačiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet