Na hlavný obsah

Britský spisovateľ, na ktorého zaútočili, je napojený na ventilátor a zrejme príde o oko

Nie je schopný komunikovať.

Britský spisovateľ, na ktorého zaútočili, je napojený na ventilátor a zrejme príde o oko
Britský spisovateľ Salman Rushdie leží na zemi po tom, čo ho neznámy muž ho napadol počas piatkovej prednášky v americkom meste Chautauqua. Foto: TASR/AP

Britský spisovateľ Salman Rushdie, ktorý sa v piatok (12. 8.) počas svojej prednášky v New Yorku stal terčom útoku, je po niekoľkohodinovej operácii napojený na ventilátor a nie je schopný komunikovať.

„Správy nie sú dobré,“ vyhlásil Rushdieho knižný agent Andrew Wylie. „Salman pravdepodobne príde o oko, nervy na jeho ruke boli prerušené a bodnutie poškodilo i pečeň,“ uviedol. Počas Rushdieho prednášky v piatok (12. 8.) v New Yorku vybehol na pódium muž a bodol ho do krku a do trupu.

Prekvapení účastníci podujatia pomohli odtrhnúť muža od Rushdieho, ktorý spadol na zem. Príslušník štátnej polície v New Yorku, ktorý mal na starosti bezpečnosť podujatia, útočníka zatkol.

Útok odsúdili politici aj spisovatelia

Polícia identifikovala podozrivého ako Hadiho Matara, 24-ročného muža z Fairview v štáte New Jersey, ktorý si kúpil vstupenku na podujatie. Rushdieho po útoku previezli vrtuľníkom do nemocnice.

Útok naňho už odsúdili spisovatelia a politici po celom svete ako útok na slobodu slova a prejavu. Rushdie sa stal na celom svete známym svojim štvrtým románom Satanské verše, vydanom v roku 1988.

Román vyvolal najmä v moslimských krajinách vlnu protestov. Kampaň proti Rushdieho románu vyústila až do situácie, keď iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Músaví Chomejní vydal v roku 1989 náboženský dekrét – fatvu – pre znevažovanie islamu, ktorého sa mal Rushdie v románe dopustiť.

Podľa fatvy má každý moslim povinnosť Rushdieho zabiť. Rushdie sa tak musel od tohto momentu ukrývať a meniť miesto svojho pobytu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet