Na hlavný obsah

Bude mať Slovensko menšinovú vládu alebo hrozia predčasné voľby?

Poobede sa má rozhodnúť o ďalšom fungovaní koalície.

Bude mať Slovensko menšinovú vládu alebo hrozia predčasné voľby?
Premiér Eduard Heger (vľavo) a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO). Foto: TASR

Koalíciu čaká jedno z posledných rokovaní pred plánovaným odchodom SaS z vlády. V piatok (26. 8.) o 16.00 h sa zástupcovia strán stretnú, aby sa ešte pokúsili krízu vyriešiť.

Liberáli veľké zmeny neočakávajú a na rokovanie idú s tou istou podmienkou, aby minister financií Igor Matovič (OĽANO) odišiel z vlády. Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa nevzdáva a verí, že sa spor urovná.

Zvyšok koalície začína uvažovať nad ďalšími scenármi. Čo najrýchlejšie vyriešenie krízy očakáva aj prezidentka Zuzana Čaputová. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Už len niekoľko dní zostáva do konca ultimáta strany SaS, aby Matovič opustil svoju stoličku. Hnutie OĽANO to už viackrát odmietlo. Šéf liberálov Richard Sulík plánuje podať svoju demisiu v stredu (31. 8.) po rokovaní vlády.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) hovorí, že pred piatkovým rokovaním sa ich postoj nemení. „Predpokladáme, že to bude jedno z posledných rokovaní, kde si opätovne vyslovíme naše názory. Ideme tam s tým istým nastavením, ako sme dlhodobo mali a ako deklarujeme ostatné dva mesiace,“ vysvetlil.

Premiér je optimista

Predseda vlády je napriek jasnému postoju strany SaS stále optimista a verí, že rokovania prinesú úspech, aj keby to malo byť v hodine dvanástej. „V žiadnom prípade to za žiadny festival strateného času nepovažujem. Každé rokovanie prinieslo nejaký posun,“ myslí si.

Prezidentka očakáva, že sa kríza vyrieši tento piatok. Zvyšok koalície pritom plánuje, čo bude ďalej. Vicepremiérka pre investície a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová chce s koaličnými partnermi prebrať scenáre o budúcom fungovaní koalície či už s SaS, alebo bez nej.

„Aj v oslabení sa dajú dať góly, aj v oslabení sa dá uhrať výsledok. V strane Za ľudí chceme, aby to. na čo budeme teraz sústrediť svoje sily, bolo v prvom rade na plnenie programového vyhlásenia vlády,“ hovorí Remišová.

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pred časom tvrdil, že menšinové vládnutie nie je riešením. Teraz sa už zrejme aj on pomaly pripravuje na pokračovanie v trojkoalícii.

„V prípade, že sa to naozaj udeje, tak potom okamžite zvolám predsedníctvo strany. Stanovíme si ďalší postup fungovania v novej koalícii a stanovíme si nejaké ciele,“ povedal Kollár. Verí však, že na poslednú chvíľu jeden alebo druhý partner ustúpi a situácia sa vyrieši.

Piatkové rokovanie bude bez Matoviča, ktorý je aktuálne na dovolenke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál