Na hlavný obsah

Bude srdce bývalého brazílskeho cisára kľúčom k úspechu v prezidentských voľbách?

Predvolebný boj v juhoamerickej krajine vrcholí.

Bude srdce bývalého brazílskeho cisára kľúčom k úspechu v prezidentských voľbách?
Na snímke Peter I. Brazílsky. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Do Brazílie má v pondelok (22. 8.) armádne lietadlo prepraviť z Portugalska srdce niekdajšieho brazílskeho cisára Petra I. (Pedro I.), ktorý v roku 1822 vyhlásil nezávislosť Brazílie od Portugalska.

Srdce konzervované vo formaldehyde v sklenenej nádobe vystavia v sídle brazílskeho ministerstva zahraničia pri príležitosti 200. výročia nezávislosti krajiny.

Výročie nezávislosti Brazílie pripadá na 7. septembra, prezidentské voľby čakajú najväčšiu latinskoamerickú krajinu v októbri.

Zaznieva tiež kritika, že brazílsky prezident Jair Bolsonaro využíva cisárovo srdce v predvolebnom boji, informoval španielsky denník El País.

Bolsonaro, označovaný niekedy médiami za pravicového populistu, v nich obhajuje prezidentský mandát. Podľa posledných prieskumov má ale zatiaľ väčšie šance na víťazstvo ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Vyhlásil nezávislosť

Syn portugalského kráľa Dom Pedro (Pedro I.) vyhlásil nezávislosť Brazílie a stal sa prvým brazílskym cisárom po tom, čo v tejto krajine vládol ako regent, keď sa portugalský kráľovský dvor v roku 1820 vrátil z Brazílie do Portugalska. Do Ria de Janeiro portugalský kráľovský dvor utiekol v roku 1807 pred Napoleonom.

Srdce Petra I., ktorý zomrel v päťdesiatich rokoch v roku 1834, je niekoľkými kľúčmi zamknuté v kostole v portugalskom meste Porto a len zriedka býva vystavované na verejnosti. 

Cez víkend ho mohli ľudia v kostole v Porte vidieť pred prevozom do Brazílie. V brazílskej metropole ho vystavia do dňa nezávislosti a už 8. septembra sa má vrátiť do Portugalska.

Lula je favoritom

Presný program osláv dvojstého výročia nezávislosti Brazílie zatiaľ nie je známy, napísal denník El País.

Takmer určite sa ale v metropole uskutoční vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastní prezident a bývalý armádny dôstojník Bolsonaro. Podľa niektorých zdrojov by mal doraziť na oslavy aj portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Podľa posledných prieskumov by mal prvé aj druhé kolo brazílskych prezidentských volieb vyhrať Lula da Silva, ktorý bol prezidentom v rokoch 2003 až 2010 a ktorý vtedy sociálnymi programami dostal milióny Brazílčanov z biedy.

Aj teraz stavia Lula na sľuby o znižovaní sociálnych rozdielov v tejto viac ako dvestomiliónovej krajine. 

„Na 33 miliónov ľudí nemá v Brazílii čo jesť, v štáte, ktorý je pritom jedným z najväčších svetových producentov potravín,“ vyhlásil Lula v sobotu (20. 8.) v Sao Paule na svojom prvom veľkom mítingu tejto predvolebnej kampane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet