Na hlavný obsah

Bývalý austrálsky premiér sebadosadenie na ministerské pozície obhajuje

Odmietol sa vzdať aj mandátu v parlamente.

Bývalý austrálsky premiér sebadosadenie na ministerské pozície obhajuje
Bývalý austrálsky premiér Scott Morrison. Foto: TASR/AP

Bývalý austrálsky premiér Scott Morrison v stredu (17. 8.) vyhlásil, že sám seba počas pandémie dosadil na 5 ministerských pozícii preto, lebo údajne „kormidloval loď uprostred búrky“. Odmietol sa tiež vzdať svojho mandátu v parlamente. Informujú o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

Predseda austrálskej vlády Anthony Albanese informoval, že Morrison sa počas pandémie vymenoval okrem iného za ministra vnútra, financií či zdravotníctva bez toho, aby o tom informoval svojich kolegov, parlament či voličov.

Až tri z piatich ministerstiev však až do minulého týždňa, keď sa škandál prevalil, netušili, že v skutočnosti stál na ich čele Morrison.

„Kormidloval som loď uprostred búrky,“ obhajoval na tlačovej konferencii bývalý premiér svoje konanie. Dodal, že iba on „ako predseda vlády a nikto iný“ mohol „skutočne pochopiť váhu zodpovednosti, ktorá bola na jeho pleciach“.

Morrison tiež uviedol, že jednotlivé ministerstvá o svojom vymenovaní neinformoval preto, lebo „svoje právomoci chcel aj tak využiť len v prípade núdze„. Miestne médiá v pondelok (15. 8.) oznámili, že Morrison ako minister financií využil svoje právomoci na zastavenie plynárskeho projektu pri pobreží Sydney. Morrison v tejto súvislosti s vyhlásil, že so svojím rozhodnutím je „veľmi spokojný“.

Albanese v reakcii na Morrisonovu tlačovú konferenciu uviedol, že bývalý premiér „v podstate zdemoloval austrálsky demokratický systém“. V pondelok (15. 8.) tiež povedal, že niečo také by bolo na smiech, keby nešlo o demokratickú krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet