Na hlavný obsah

Schröder môže zostať členom sociálnej demokracie

Pôsobením v ruských štátnych koncernoch stranícke predpisy SPD neporušil.

Schröder môže zostať členom sociálnej demokracie
Na archívnej snímke z 30. marca 2006 bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder počas návštevy ústredia Gazpromu v Moskve. Foto: TASR/AP

Niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder môže aj napriek svojmu spornému ruskému angažmánu zostať členom nemeckej sociálnej demokracie (SPD). Rozhodcovská komisia regionálnej organizácie SPD v Hannoveri v pondelok (8. 8.) oznámila, že Schröder pôsobením v ruských štátnych koncernoch stranícke predpisy neporušil.

Zatiaľ nie je jasné, či tým skončí snaha časti sociálnej demokracie Schrödera zbaviť členstva v strane. Proti rozhodnutiu je možné sa odvolať. Nemecké médiá však dlhodobo poukazujú na to, že na ceste k prípadnému vylúčeniu Schrödera z SPD stojí mnoho právnych prekážok.

Takmer 20 vnútrostraníckych žiadostí o jeho vylúčenie

V rámci SPD proti Schröderovi podali takmer dve desiatky vnútrostraníckych žiadostí o vylúčenie, ktorými sa rozhodcovská komisia začala zaoberať v júli. V pondelok oznámila, že žiadne porušenie predpisov a poriadkov SPD sa niekdajšiemu kancelárovi dokázať nepodarilo. Proti tomuto rozhodnutiu je však možné sa do dvoch týždňov odvolať.

Spolupredseda SPD Lars Klingbeil v reakcii na verdikt komisie povedal, že Schröder so svojimi názormi oporu v strane nemá. „Pre nás platí, že bývalý kancelár Gerhard Schröder je so svojím postojom v SPD politicky izolovaný,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet