Na hlavný obsah

Ceny energií sú extrémne vysoké. EÚ plánuje hľadať spoločné riešenie, niektoré krajiny majú vlastné scenáre

Napríklad Španieli prechádzajú do režimu šetrenia.

Extrémne vysoké ceny energií postavili do pozoru štáty Európskej únie. Aj keď na budúci týždeň plánujú hľadať spoločné riešenie, ako skrotiť ceny plynu a elektriny, niektoré krajiny majú vlastné scenáre. Napríklad Španieli prechádzajú do režimu šetrenia, čo znamená menej svietiť aj kúriť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Stretnutie európskych ministrov zodpovedných za energetiku má jediný cieľ – zastaviť šialenstvo s cenami energií. Zatiaľ nie je známe, ako to dosiahnu. Za stôl si sadnú koncom budúceho týždňa.

„Na to, aby sa zmenil spôsob fungovania trhu s elektrinou, alebo vznikol veľký významný tlak na burzy s elektrinou, je potrebný koordinovaný postup všetkých členských krajín,“ tvrdí Radovan Potočár, analytik Energie-portal.sk.

Kým sa zrodí konkrétny plán, niektoré štáty už pracujú s vlastnými scenármi – dočasným riešením je cenový strop energií.

„Okrem cenového stropu elektriny pre domácnosti bude aj samostatný balík pre podnikanie a priemysel, ako aj pre poľnohospodárstvo. Musíme zabezpečiť Rakúsko ako miesto podnikania,“ vyhlásil Karl Nehammer, rakúsky kancelár.

Maďarská vláda tvrdí, že asi tri štvrtiny domácností sa zvyšovania báť nemusia. Pre bežných ľudí zostanú ceny plynu a elektriny výhodnejšie ako trhové ceny, dôležité je však dodržať limit priemernej spotreby.

„Porastie však cena za spotrebu nad týmto limitom, a to elektrického prúdu dvojnásobne, plynu zhruba sedemnásobne. Aj tieto vyššie sadzby sú však nižšie ako na trhu,“ upozorňuje Gregor Martin Papucsek, spravodajca RTVS v Maďarsku.

V Belgicku znížili DPH na plyn aj elektrinu. Navyše rozšírili okruh ľudí, ktorí môžu požiadať o 100-eurový príspevok na kúrenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet