Na hlavný obsah

Česi posielajú Ukrajine symbolických 1 968 korún

Ide o pripomienku na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Česi posielajú Ukrajine symbolických 1 968 korún
Transparenty s nápismi na protest proti ruskej agresii na Ukrajine. Foto: ČTK/Ruml Miloš

Občania Česka môžu Ukrajine poslať 1 968 českých korún (80 eur) na boj proti ruskej invázii, čo je pripomienkou na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa z 21. augusta 1968. Informovala o tom agentúra Reuters.

Česi túto sumu posielajú na už existujúci účet ukrajinského veľvyslanectva v Českej republike, ktorý vznikol na podporu Ukrajiny vo vojne. Používajú pri tom špeciálny variabilný symbol.

Vyše 400 obetí

„Aj počas víkendu na náš účet chodia desiatky a desiatky príspevkov v hodnote 1 968 korún, ďakujeme, českí priatelia!“ napísalo na twitteri ukrajinské veľvyslanectvo.

Československú socialistickú republiku (ČSSR) obsadili v noci na 21. augusta 1968 vojská Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a Bulharska.

Invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny. Počet obetí spojených s inváziou a prítomnosťou sovietskych vojsk sa odhaduje na viac ako 400.

Okupácia a následný pobyt sovietskych vojsk zmrazili akúkoľvek snahu o reformovanie komunistického systému v ČSSR. Postupný odchod sovietskych vojsk sa uskutočnil až po novembri 1989. Posledný sovietsky vojenský transport prekročil východnú hranicu Slovenska 21. júna 1991.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet