Na hlavný obsah

Českí a britskí policajti spoločne vyšetrujú kauzy spojené s ruskými agentmi

Ide napríklad o prípad výbuchu muničného skladu.

Českí a britskí policajti spoločne vyšetrujú kauzy spojené s ruskými agentmi
Výbuch muničného skladu vo Vrběticích. Foto: TASR

Českí detektívi vytvorili spoločný vyšetrovací tím s britskými policajtmi. Informácie z vyšetrovania výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach tak prepoja s informáciami o útoku na Sergeja Skripaľa v britskom Salisbury. Zo spáchania oboch útokov sú podozriví agenti ruskej tajnej služby.

Na webe o tom vo štvrtok (4. 8.) informoval hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Vyšetrovací tím funguje už od februára tohto roku. Podľa hovorcu nebolo možné informovať o jeho vzniku skôr.

K výbuchu nemalo dôjsť v Česku

„Dôvodom vytvorenia tohto spoločného vyšetrovacieho tímu je najmä výmena informácií o osobách, ktoré obe strany podozrievajú zo spáchania trestných činov,“ povedal Ibehej.

Uviedol, že dohodu o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu podpísal zástupca Najvyššieho štátneho zastupiteľstva za Českú republiku a zástupca justičných orgánov Spojeného kráľovstva za britskú stranu.

Českí kriminalisti majú podozrenie, že na výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiah v roku 2014, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia, sa podieľali príslušníci ruskej tajnej služby GRU.

Podľa fotografií a mien z pasov mužov, po ktorých pátra česká polícia, ide o tých istých mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého ruského tajného agenta Skripaľa a jeho dcéry v britskom Salisbury v roku 2018. Rusko popiera, že by sa podieľalo na útoku na Skripaľa.

Podľa NCOZ sa podozriví muži nachádzali na území Českej republiky od 11. do 16. októbra 2014. Podľa informácií niektorých médií boli objednaní na prehliadku muničného skladu. V tom čase sa v sklade údajne nachádzali zbrane zakúpené bulharským obchodníkom so zbraňami.

Pravdepodobne dodával zbrane Ukrajine, ktorá bola už v tom čase vo vojne s Ruskom. K výbuchu zrejme nemalo dôjsť v Českej republike, ale počas prepravy zbraní v inej krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet