Na hlavný obsah

Český hokej bude bez hráčov, ktorí sa po začiatku invázie upísali KHL

Český hokej nakoniec zvolil rovnaký prístup ako Fíni a Švédi.

Český hokej bude bez hráčov, ktorí sa po začiatku invázie upísali KHL
Na snímke v popredí český reprezentant oslavuje so striedačkou gól v zápase B-skupiny olympijského turnaja v hokeji mužov Česko - Švajčiarsko na ZOH 2022. Foto: TASR/AP

Hokejisti, ktorí po ruskej invázii na Ukrajinu podpísali zmluvy v KHL, nebudú povolaní do národného tímu. Rozhodol o tom na štvrtkovom (25. 8.) zasadnutí výkonný výbor Českého zväzu ľadového hokeja, ktorý sa zišiel prvýkrát od nástupu nového prezidenta Aloisa Hadamczika do funkcie. Informoval o tom portál ČT Sport.

Český hokej nakoniec zvolil rovnaký prístup ako Fíni a Švédi. Tí už predtým oznámili, že hráči, ktorí budú v nadchádzajúcej sezóne pôsobiť v ruských súťažiach, nebudú nominovaní do národných tímov.

Obrancovia Libor Šulák (Vladivostok) s Michalom Jordánom (Chabarovsk) a útočníci Rudolf Červený (Vladivostok) a Dmitrij Jaškin (Petrohrad) majú záväzky v KHL na budúcu sezónu. Všetci štyria hrali za národný tím.

„Hráčov, ktorí práve plnia zmluvy podpísané pred vpádom Ruska na Ukrajinu, by sa to však nemalo dotknúť,“ povedal Miroslav Augustin, ktorý sa od 1. 9. stane vo zväze riaditeľom pre komunikáciu a marketing.

Podľa tohto výkladu by ale Jordán a Šulák nemali mať cestu do reprezentácie uzavretú. Jordán podpísal s Amurom zmluvu na dva roky už vlani, zatiaľ čo Šulák pred inváziou v januári tohto roku predĺžil zmluvu o ďalšiu sezónu.

Prezident s tým nesúhlasil

Medzitým bývalý tréner národného tímu Hadamczik dal pred dvoma mesiacmi po zvolení za prezidenta zväzu jasne najavo, že sa mu nepáči postup Švédov a Fínov. Zdôraznil ale, že to je čisto jeho postoj.

„Potrebujeme každého dobrého hráča, a ak dotyčný uprednostňuje peniaze a ide tam rád, je to jeho vec. Ak má výkonnosť na to, aby ho tréner národného tímu nominoval, nemám nič proti tomu. To by ste museli zakázať každému, kto pracuje v Rusku,“ povedal 70-ročný Hadamczik.

„Hráči chcú nejakým spôsobom podporovať aj svoje rodiny. Nejde bojovať proti demokracii. Nevezme si pušku a nepôjde strieľať Ukrajincov. Je strašne zlé, že prebieha vojna. To je jasné. Nesúhlasím s vojnou a s tým, čo sa deje na Ukrajine. Ale zakázať našim ľuďom hrať v Rusku? Ja by som to neurobil,“ vyjadril sa v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport