Na hlavný obsah

Čína nariadila miliónový lockdown v okolí Pekingu

V susednom meste musí testy podstúpiť 13 miliónov ľudí.

Čína nariadila miliónový lockdown v okolí Pekingu
Ilustračná snímka- COVID-19 testovanie v Číne. Foto: TASR/AP

Miliónom ľudí žijúcich v okolí čínskeho hlavného mesta Peking nariadili v utorok (30. 8.) lockdown. Tamojšie úrady pred dôležitým zasadnutím Komunistickej strany ešte viac zintenzívnili snahy o zvládnutie šírenia koronavírusovej nákazy. Informuje o tom agentúra AFP.

Takmer štyrom miliónom ľudí v provincii Che-pej, ktorá obklopuje Peking, nariadili úrady, aby až do konca týždňa zostali doma. Rozhodli sa tak v snahe o zvládnutie tamojšieho menšieho ohniska nákazy.

Ďalších vyše 13 miliónov ľudí v susednom prístavnom meste Tchien-ťin sa musí dať otestovať po tom, ako tam objavili 51 prípadov nákazy. Tie väčšinou sprevádzali prevažne mierne príznaky.

V Číne naďalej platí politika nulovej toleracnie

Čína je jedinou ekonomicky významnou krajinou, ktorá sa naďalej drží politiky tzv. nulovej tolerancie voči covidu vrátanie zavádzania lockdownov, cestovných obmedzení či hromadného testovania, v dôsledku čoho zažíva zastavenie ekonomického rastu.

Peking epidemiologické opatrenia ešte zintenzívnil pred nadchádzajúcim 20. národným zjazdom komunistickej strany, ktorý sa má uskutočniť v priebehu nadchádzajúcich troch mesiacov.

Zvládnutie pandémie predstavuje kľúčový prvok politiky prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý by si mal na zjazde zaistiť tretie funkčné obdobie v úrade.

Epidemiologická situácia by sa podľa expertov mohla teraz ešte viac zhoršovať, keďže koronavírusový variant omikron sa opäť šíri vo veľkých mestách. Prísne epidemiologické opatrenia patria napríklad aj v Čcheng-tu, najväčšom meste na západe Číny.

V meste Šen-čen považovanom za technologické centrum sú v čiastočnom lockdowne dve štvrte. Zrušili aj celosvetovo najväčší veľtrh elektroniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet