Na hlavný obsah

Čína pošle svojich vojakov do Ruska na spoločné cvičenie

Do manévrov sa má zapojiť tiež India, Bielorusko, Mongolsko či Tadžikistan.

Čína pošle svojich vojakov do Ruska na spoločné cvičenie
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a jeho čínsky rezortný kolega Wang I. Foto: TASR/AP

Čínska armáda vyšle svojich vojakov do Ruska, aby sa tam zúčastnili spoločného vojenského cvičenia. Do manévrov sa má zapojiť tiež India, Bielorusko, Mongolsko či Tadžikistan. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske ministerstvo obrany.

Čínska účasť v spoločnom cvičení „nesúvisí so súčasnou medzinárodnou a regionálnou situáciou“, poznamenalo ministerstvo vo vyhlásení.

Moskva minulý mesiac oznámila, že od 30. augusta do 5. septembra plánuje usporiadať cvičenie Vostok (Východ). Rusko manévre chystá, hoci v súčasnosti vedie nákladnú vojnu na Ukrajine, poznamenala agentúra Reuters.

Cieľom je prehĺbiť spoluprácu

Naposledy sa takéto cvičenie konalo vo východoázijskej časti Ruska v roku 2018, vtedy prvýkrát s čínskou účasťou.

„Cieľom je prehĺbiť praktickú, priateľskú spoluprácu s armádami účastníckych krajín a posilniť schopnosť reagovať na rôzne bezpečnostné hrozby,“ píše sa v čínskom vyhlásení.

Čína, ktorá je považovaná za jedného z najbližších spojencov Moskvy, nevyprovokovaný ruský vpád na Ukrajinu odmieta odsúdiť, podľa amerických predstaviteľov ale obmedzila ekonomické vzťahy s Ruskom a nie sú informácie o tom, že by poskytovala Moskve vojenské vybavenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet