Na hlavný obsah

Čína spustila neohlásené vojenské cvičenia v okolí Taiwanu

Manévre sa časovo zhodujú s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane.

Čína spustila neohlásené vojenské cvičenia v okolí Taiwanu
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Čína v pondelok (15. 8.) spustila v okolí Taiwanu dvojdňové, predtým neohlásené vojenské cvičenia, oznámila čínska armáda. Manévre sa časovo zhodujú s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane.

Čínske ministerstvo obrany uviedlo, že návšteva členov amerického Kongresu na Taiwane narúša suverenitu a územnú celistvosť Číny. Ministerstvo zároveň pohrozilo tvrdou reakciou na zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny.

Americkí kongresmani na ostrov, ktorý Peking považuje za svoju provinciu, pricestovali v nedeľu (14. 8.) a v pondelok (15. 8.) sa stretli s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Podľa čínskeho ministerstva obrany návšteva amerických kongresmanov svedčí o tom, že Spojené štáty sú tým, kto vytvára problémy a škodí mieru a stabilite v oblasti Taiwanského prielivu. „Čínska armáda bude pokračovať v cvičeniach a bude pripravená na boj, aby obhajovala suverenitu krajiny,“ dodalo ministerstvo.

Päťčlenná delegácia amerického Kongresu, vedená senátorom Edom Markeym, na Taiwan dorazila nedlho po tom, ako na ostrove rokovala šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čína na jej návštevu reagovala rozsiahlymi manévrami, počas ktorých testovala aj balistické strely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet