Na hlavný obsah

Čína vyslala bojové lietadlá cez deliacu líniu k Taiwanu

Pre krátke narušenie vzdušného priestoru bolo taiwanské letectvo v pohotovosti.

Čína vyslala bojové lietadlá cez deliacu líniu k Taiwanu
Na ilustračnej fotografii čínske stíhacie lietadlo J-16. Foto: ČTK/AP

Čínska armáda vyslala 22 bojových lietadiel cez líniu, ktorá delí prieliv medzi Taiwanom a pevninskou Čínou. Pre krátke narušenie vzdušného priestoru bolo taiwanské letectvo v pohotovosti, uviedlo to tamojšie ministerstvo obrany.

Vojenské cvičenie má trvať do nedele (7. 8.) a Čína doň zahrnula aj viac ako stovku lietadiel vrátane bojových lietadiel a bombardérov, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie čínskej štátnej televízie CCTV.

Súčasťou manévrov sú aj ostré streľby vrátane odpaľovania rakiet. Rakety Tung-feng (Dongfeng) mierili do vôd okolo severovýchodného a juhozápadného pobrežia Taiwanu. Päť ich dopadlo do výlučného ekonomického priestoru Japonska pri ostrove Hateruma, čo vyvolalo ostrý diplomatický protest Tokia.

Stredná línia, ktorá delí Taiwanský prieliv, je podľa nepísaných pravidiel deliacou čiarou medzi námorným a vzdušným priestorom Číny a Taiwanu. Čínske lietadlá preleteli v blízkosti tejto línie už v utorok (2. 8.) predtým, ako Pelosiová na ostrov dorazila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet