Na hlavný obsah

Čína zverejnila nové opatrenia, ktoré majú podporiť pôrodnosť

Tá je totiž na historickom minime.

Čína zverejnila nové opatrenia, ktoré majú podporiť pôrodnosť
Na fotografii deti z Kuej-čou. Foto: Unsplash

Čína v utorok (16. 8.) oznámila nové opatrenia, ktoré majú presvedčiť rodiny, aby si zaobstarali viac detí. Pôrodnosť v krajine je na historickom minime. Predpokladá sa, že do roku 2025 sa počet obyvateľov najľudnatejšej krajiny sveta začne znižovať, píše agentúra AFP.

Podľa nových smerníc je čínska vláda okrem iného pripravená podporiť liečbu neplodnosti a viac pomáhať rodinám s bývaním, vzdelávaním detí, platbou daní či poistenia.

Miestne vlády dostali nariadené, aby zabezpečili viac zariadení starostlivosti o predškolské deti a pracovné miesta, ktoré sú ústretové k rodinám s deťmi.

Miera pôrodnosti v Číne klesla v minulom roku na 1,16, čo je jedna z najnižších hodnôt na svete. Agentúra Reuters s odvolaním sa na demografov uviedla, že ku klesajúcej ochote zaobstarať si deti mohla v Číne prispieť aj nekompromisná politika nulového covidu.

Ide o to, že hneď po výskyte prvých niekoľkých prípadov nákazy koronavírusom sa vyhlasujú rozsiahle uzávery a ďalšie extrémne prísne obmedzenia.

Čína, kde žije 1,4 miliardy ľudí, v roku 2016 nahradila politiku jedného dieťaťa. Tá uplatňujú od konca 70. rokov s cieľom zastaviť vtedajšiu populačnú explóziu, limitom dvoch detí na jeden pár. V júni minulého roka potom Peking oznámil, že umožní všetkým párom mať deti tri. Čínska populácia ale aj napriek tomu v poslednom desaťročí rástla najpomalšie od 50. rokov minulého storočia.

Počet novonarodených detí podľa expertov tento rok zrejme klesne pod desať miliónov z vlaňajších 10,6 milióna. To bolo o 11,5 percenta menej ako v roku 2020.

K zvýšeniu pôrodnosti chcú úrady prispieť okrem iného aj tým, že zahrnú metódy asistovanej reprodukcie do štátneho zdravotníckeho systému. Metódy ako umelé oplodnenie sú v Číne zvyčajne veľmi drahé. A pre nevydaté ženy nedostupné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet