Na hlavný obsah

Čínske lietadlá a lode opäť prekročili deliacu líniu medzi Taiwanom a Čínou

Cvičenie považuje ostrov za mimoriadne provokatívne.

Čínske lietadlá a lode opäť prekročili deliacu líniu medzi Taiwanom a Čínou
Čínske bojové lietadlo. Foto: ČTK/XINHUA

Čínske bojové lietadlá a lode opäť prekročili „stredovú líniu“, ktorá vedie cez Taiwanský prieliv, uviedla v piatok (5. 8.) taiwanská armáda. Informuje o tom agentúra AFP.

Ozbrojené sily Taiwanu zároveň označili najnovšie vojenské cvičenie organizované zo strany Číny za „mimoriadne provokatívne“.

„Od 11.00 h vykonali viaceré skupiny čínskych bojových lietadiel a vojnových lodí cvičenia okolo Taiwanského prielivu. Prekročili stredovú líniu prielivu,“ uviedlo taiwanské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Stredová línia je neoficiálna, ale kedysi do značnej miery dodržiavaná hranica. Vedie stredom Taiwanského prielivu oddeľujúceho Taiwan a Čínu, pripomína AFP. Peking vyslal bojové lietadlá cez túto líniu podľa Taiwanu už v predchádzajúcich dňoch.

Protest proti americkej návšteve

Čína od štvrtka (4. 8.) organizuje rozsiahle vojenské cvičenia v okolí tohto ostrovného štátu na protest proti tohtotýždňovej návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Peking návštevu ostro odsúdil. Do vôd okolo Taiwanu Čína pri manévroch vypálila 11 balistických rakiet, päť z nich pritom dopadlo do japonskej výlučnej ekonomickej zóny.

Čína demokratický Taiwan napriek jeho nezávislému postaveniu považuje za vzbúreneckú provinciu a súčasť svojho územia, cestu Pelosiovej preto vníma ako provokáciu a snahu Taiwanu o utvrdenie samostatnosti.

Pelosiová v piatok v Tokiu vyhlásila, že jej cesta nebola zameraná na zmenu status quo na Taiwane alebo v regióne. Zároveň povedala, že USA nedovolia Pekingu, aby Taiwan izoloval tým, že bude brániť americkým predstaviteľom v cestovaní na tento ostrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet