Na hlavný obsah

Daňový bonus je podľa odborníkov diskriminačný

Tvrdia, že zákon treba prerobiť.

Daňový bonus, ktorý má pomôcť rodičom detí, je podľa odborníkov diskriminačný a protiústavný. Sľubovaných 40 a 70 eur – podľa veku dieťaťa – nedostane každý. Daňoví poradcovia zdôrazňujú, že zákon treba prerobiť. Júl sa totiž stal rozhodujúcim mesiacom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rodič, ktorému sa druhé dieťa narodí po 1. júli tohto roka, napríklad v októbri, dostane vyšší daňový bonus ako ten, ktorý mal dve malé deti ešte pred 1. júlom. Týka sa to nízkopríjmových rodín.

„Ja mám vlastne tie dve deti kratšie a dostanem viac peňazí, ako ten, ktorý ich má dlhšie, ktorému sa to druhé dieťa narodilo skôr. To je skrátka nelogické a nesprávne, ten spôsob výpočtu,“ upozorňuje Jozef Mihál, expert na mzdy a daň z príjmu.

Súhlasí s ním aj Martin Tužinský zo Slovenskej komory daňových poradcov. „Daňový bonus v znení v akom platí od prvého júla 2022, je legislatívny paškvil. Treba ho nejakým spôsobom prerobiť, prekopať. Pretože aj podľa informácií, ktoré vydalo finančné riaditeľstvo v spolupráci s ministerstvom financií, je výpočet pri niektorých skupinách daňovníkov diskriminačný,“ povedal.

Odborníci tvrdia, že nesprávny postup výpočtu by malo ministerstvo čím skôr zmeniť. A to tak, aby zjednotilo podmienky.

„Ide o jednoduchú technickú zmenu v zákone, ktorú treba urobiť pri najbližšej príležitosti, povedzme v septembri na schôdzi parlamentu. Ten strop by mal byť určený podľa najvyššieho počtu detí, ktoré rodič má,“ hovorí Mihál.

Ministerstvo financií vylučuje, že by v zákone mohli byť chyby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko