Na hlavný obsah

Rokovania Srbska a Kosova neutlmili napätie, dialóg pokračuje

Najnovšie kolo rokovaní si vyžiadal Brusel.

Rokovania Srbska a Kosova neutlmili napätie, dialóg pokračuje
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Štvrtkové (18. 8.) rokovania medzi Srbskom a Kosovom v Bruseli nedokázali utlmiť rastúce napätie. Ďalší dialóg sa má uskutočniť už v najbližších dňoch. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po rokovaniach srbského prezidenta Aleksandra Vučiča a kosovského premiéra Albina Kurtiho.

Diplomacia EÚ napomáha dialógu medzi Srbskom a Kosovom už od roku 2011. Najnovšie kolo rokovaní, vyžiadané Bruselom, sa konalo po napätí z konca júla vyvolanom novými administratívnymi a hraničnými predpismi, ktoré chce v rámci reciprocity zaviesť kosovská vláda a ktoré odsudzuje Belehrad.

„Bohužiaľ, dnes sme nedospeli k dohode. Ale to nie je koniec príbehu,“ uviedol Borrell v krátkom oficiálnom vyhlásení po skončení rokovaní. Dodal, že sa v tejto otázke nevzdáva, a zdôraznil, že treba pokračovať v diskusii a hľadať riešenia.

Ešte pred začatím rokovaní Borrell upozornil, že nedávne napätie v severnom Kosove opäť ukázalo, že je čas posunúť sa k úplnej normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami, čo je základná podmienka ich vstupu do EÚ.

Vučič: Srbsko a Kosovo sa nezhoduje takmer v ničom

V tomto duchu požiadal Vučiča aj Kurtiho, aby počas rokovaní ukázali otvorenosť a flexibilitu. Vučič však podľa agentúry DPA pred stretnutím s Borrellom a Kurtim vyhlásil, že pôjde o ťažké rokovania. Podľa neho sa Srbi a Kosovčania nezhodujú v skoro žiadnej zo sporných tém.

Borrell a osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák sa najskôr stretli s kosovským premiérom, potom so srbským prezidentom. Nakoniec sa všetci zhromaždili pri spoločnom rokovacom stole.

Priština, odvolávajúc sa na princíp reciprocity, zvažuje zavedenie dočasných pobytov pre ľudí vstupujúcich do Kosova so srbským preukazom totožnosti a žiada kosovských Srbov, aby na autách nahradili srbské poznávacie značky kosovskými.

Nové opatrenia mali vstúpiť do platnosti 1. septembra. Avšak na konci júla viedli k novej vlne násilia v severnom Kosove. Srbská menšina ich považuje za diskriminujúce.

Srbsko aj Kosovo ašpirujú na vstup do EÚ. Srbsko je oficiálnym kandidátom od roku 2012, má už otvorené prístupové kapitoly, zatiaľ čo Kosovo je iba potenciálnym kandidátom. Proces vstupu Srbska do EÚ komplikuje predovšetkým spor s Prištinou, aj preto EÚ vyzýva obe strany na normalizáciu vzťahov.

Nezávislosť Kosova uznáva viac ako 100 štátov sveta vrátane 22 z 27 členov Európskej únie. Výnimkou sú Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet