Na hlavný obsah

Dlžníkom by sa už nemal obmedzovať prístup k zdravotnej starostlivosti

V súčasnosti ich ošetria zadarmo, iba ak sú v ohrození života.

Viac ako 120 000 ľudí na Slovensku má obmedzený prístup k preventívnym prehliadkam či štandardnej ambulantnej liečbe. Ide o dlžníkov na zdravotnom poistení, ktorí majú nárok iba na neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Ministerstvo zdravotníctva to podľa informácií RTVS chce zmeniť. Vyplýva to z návrhu, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Najprísnejšia legislatíva v Európe

Dlžníkov na poistnom v súčasnosti ošetria zadarmo, iba ak sú v ohrození života. To ich malo motivovať k tomu, aby si poistné platili. To sa však nedialo. Po novom by mali mať nárok na komplexnú starostlivosť aj neplatiči.

Ministerstvo tvrdí, že Slovensko má najprísnejšiu legislatívu v Európe. Podobné pravidlá majú iba ďalšie dve krajiny. Jednou z nich je Nemecko, kde sa však obmedzenia pre neplatičov netýkajú preventívnych prehliadok. V Slovinsku zas obmedzenia zanikajú, ak dlžník odíde do dôchodku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súkromné zdravotné poisťovne majú s ministerským návrhom problém. „Považujeme to za neférové voči všetkých tým, ktorí riadne platia zdravotné odvody. Dostávajú sa tým do nevýhody,“ povedal hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Kritici môžu návrh ministerstva zdravotníctva pripomienkovať do 16. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko