Na hlavný obsah

Dní bez zrážok bude pribúdať. Štát by mal riešiť, ako zadržať vodu v krajine

Do mnohých obcí stále dovážajú vodu cisterny.

Dní bez zrážok bude pribúdať. Štát by mal riešiť, ako zadržať vodu v krajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sucho pretrváva. Nepomohli ani občasné dažde v uplynulých dňoch. Do mnohých obcí naprieč celou krajinou cisterny naďalej dovážajú vodu. Klimatológovia upozorňujú, že dní bez zrážok bude pribúdať. Štát preto musí vyriešiť, ako udržať vodu v krajine.

V obci Pača v okrese Rožňava koncom júna vyhlásili pre sucho mimoriadnu situáciu. Vyschol potok aj studne. Vodu tam dovážajú v cisternách. Dažde z uplynulých dní pomohli, nie však dostatočne.

Podľa Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti sú najviac ohrozené obce bez verejného vodovodu. Environmentalistka Tamara Stohlová pripomína, že tie do 2 000 obyvateľov sa nemôžu uchádzať o dotácie na jeho výstavbu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Svetová meteorologická organizácia upozorňuje, že v roku 2050 bude mať problém s prístupom k pitnej vode viac ako päť miliárd ľudí. Krajiny sa preto musia zaoberať tým, ako udržať vodu na ich území.

Problémom je napríklad zhutňovanie pôdy ťažkými mechanizmami a tiež hustá sieť lesných ciest. „Pokiaľ vyrýpete do svahu cestu, aby bola rovná, tak vlastne prerušíte podpovrchový odtok vody. Tým pádom sa voda dostane na povrch a urýchlene odteká z lesného ekosystému,“ vysvetlil krajinný ekológ Tomáš Lepeška.

Ekológ pripomína, že v hornatejších a vo svahovitejších pozemkoch by sa malo hospodáriť po vrstevniciach. Rezort životného prostredia v súvislosti so zadržiavaním vody v krajine pripravil Stratégiu adaptácie na zmenu klímy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko