Na hlavný obsah

Do Česka opäť prúdi ruská ropa

Stalo sa tak po ôsmich dňoch.

Do Česka opäť prúdi ruská ropa
Na fotografii Centrálne tankovisko ropy Nelahozeves. Foto: ČTK/Malina Petr

Tranzit ropy do Českej republiky cez ropovod Družba bol obnovený v piatok o 20:00. Českej tlačovej agentúre to oznámili spoločnosť Mero, vlastník a prevádzkovateľ českej časti ropovodu, a spoločnosť Unipetrol, ktorá ropu v Českej republike spracováva.

Dodávky strategickej ropy z Ruska do strednej Európy od 4. augusta prerušili. A to pre problém s ruskými platbami za prepravu ropy cez Ukrajinu. Ukrajina v piatok (12. 8.) potvrdila, že peniaze na tranzit dostala.

Vo večerných hodinách sa po ôsmich dňoch podarilo opäť spustiť prísun ropy do Českej republiky cez Slovensko. Podľa predstaviteľov vlády a spoločnosti však výpadok nemal vplyv na prevádzku domácich rafinérií ani na trh s pohonnými hmotami.

„Dodávky ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba do Českej republiky boli obnovené v piatok o 20.00 h. Dodávky do domácich rafinérií prebiehajú hladko podľa plánu,“ uviedla večer spoločnosť Mero, ktorej stopercentným vlastníkom je ministerstvo financií.

Spoločnosť Unipetropol, ktorú vlastní poľská spoločnosť PKN Orlen, tiež potvrdila, že dodávky ropy ropovodom Družba do jej rafinérií večer obnovili.

„Situácia nemala žiadny vplyv na našu každodennú činnosť. Našou prioritou zostáva zabezpečiť nepretržité dodávky pohonných hmôt na český trh. V súčasnosti majú obe rafinérie skupiny Orlen Unipetrol v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou zabezpečenú ropu pre svoju prevádzku a ťažba je na plánovanej úrovni,“ povedal Unipetrol.

Výpadok nenarušil fungovanie rafinérií ani trhu s palivami

Minister priemyslu a obchodu Jozef Sikel (za STAN) v piatok popoludní na Twitteri uviedol, že sa našiel najvhodnejší právny a technický spôsob na odblokovanie platby za tranzit, ktoré komplikujú protiruské sankcie. Uviedol však, že osemdňový výpadok nenarušil fungovanie rafinérií ani trhu s palivami v Českej republike.

Ruská štátna spoločnosť Transnefť, ktorá je monopolným prevádzkovateľom ropovodov v Rusku, v piatok ráno oznámila, že platba za tranzit ruskej ropy do Českej republiky dorazila do banky príjemcu.

Popoludní platbu potvrdila aj Ukrajina. Podľa agentúry Reuters sa jedna z európskych bánk rozhodla spracovať platbu za tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu. Tým sa odstránila príčina prerušenia dodávok cez ropovod Družba do strednej Európy.

Ropovod Družba sa začína v Rusku na východnom brehu rieky Volgy a v Bielorusku sa rozdeľuje na dve vetvy – severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Podľa predchádzajúcich informácií tranzit ropy cez severnú vetvu nebol pozastavený.

Západné krajiny uvalili na Rusko sériu sankcií v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Európska únia súhlasila, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr zastaví dovoz ropných produktov. Preprava ropy cez ropovod Družba bude dočasne vyňatá z embarga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet