Na hlavný obsah

Do komunálnych volieb sa môžu zapojiť aj lokálne politické strany

V Európe sú skôr vzácnosťou.

Do komunálnych volieb sa môžu zapojiť aj lokálne politické strany
Volička vhadzuje svoj hlas do volebnej urny. Foto: TASR/AP

Kandidátom v jesenných samosprávnych voľbách sa kráti čas na podanie kandidatúry. Nahlásiť ju môžu do konca mesiaca. Po novom sa môžu okrem strán, hnutí a nezávislých kandidátov prihlásiť aj komunálne politické strany.

Na Slovensku sú známe najmä celorepublikové politické strany. V najbližších samosprávnych voľbách sa o podporu v niektorých mestách budú uchádzať aj takzvané komunálne strany.

„Vidíme, že v poslednej dobe nám vznikajú takéto strany, ktorých zakladateľmi sú členovia, ktorí už majú s regionálnou alebo komunálnou politikou skúsenosti,“ hovorí Michal Mislovič, analytik agentúry Median.SK.

Samosprávy pritom patria k inštitúciám, ktorým v súčasnosti najviac dôverujeme. V poslednom prieskume to deklarovalo viac ako 56 % ľudí. Po úrade prezidentky a armáde je to tretí najvyšší počet. Lokálnym stranám nahráva aj politická matematika.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Časť kandidátov nechce byť nejakým spôsobom viazaná s bežnými politickými stranami. Zároveň sa chcú odlíšiť od záplavy nezávislých kandidátov,“ vysvetlil Václav Hřích z agentúry AKO.

Politické strany, aktívne len v jednom meste alebo regióne, sú v Európe vzácnosťou.

Lokálne politické strany majú už tradíciu v Česku. Sú tu aktívne najmä v mestách s vyše 8 000 obyvateľmi a vyskytujú sa aj v ich miestnych častiach. Niektoré sa dostali aj do vrcholovej politiky.

„Nájdeme ich v Ostrave, Pardubiciach, Brne, hlavnom meste. Napríklad Sdružení nezávislých kandidátu alebo Starostové a nezávislý, ktorý sa dokonca dostali až na celorepublikovú úroveň,“ priblížil politólog Martin Huňady z Karlovej univerzity v PRahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko