Na hlavný obsah

Do parlamentu smeruje ďalší návrh na zmenu paragrafu 363

Návrh naďalej blokuje strana Sme rodina.

Do parlamentu smeruje ďalší návrh na zmenu paragrafu 363
Foto: TASR

O obmedzenie právomoci generálneho prokurátora sa pokúša ďalší poslanec. Alojz Baránik z SaS prináša do parlamentu radikálnejší návrh, ktorý sa netýka len zmeny samotného paragrafu. Ale podporu zrejme nezíska. Hnutie Sme rodina, ktoré doteraz brzdilo akúkoľvek zmenu, však pripúšťa diskusiu o návrhu poslancov z OĽANO.

Alojz Baránik z SaS chce výrazne obmedziť používanie paragrafu 363 trestného poriadku. Nielen to. Návrh, ktorý predložil do parlamentu, rieši niekoľko z jeho pohľadu závažných tém.

„Jedná sa v prvom rade o otázku odolateľnosti generálneho prokurátora. Zároveň riešime problém, ktorý ja osobne vidím ako veľmi závažný a to vyvíjanie politickej činnosti generálnym prokurátorom. Potom riešime ešte jednu otázku a to je skutočnosť, že len generálny prokurátor je oprávnený podávať návrh na zrušenie politickej strany,“ tvrdí Baránik.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Zneužíva funkciu na politické ciele

Alojz Baránik vníma niektoré kroky Maroša Žilinku ako jasnú prípravu na kandidatúru na niektorú z vysokých politických funkcií. Navrhuje, aby v takom prípade prišiel o kreslo generálneho prokurátora.

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico, ktorý sa na Maroša Žilinku so žiadosťou o zrušenie obvinenia zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny obrátil len nedávno, návrh poslanca SaS označil za „nezmysel“.

Zákon nemá podporu ani v hnutí Sme rodina. To bolo dosiaľ proti akejkoľvek zmene paragrafu 363 – pomyselné dvierka necháva pootvorené až teraz.

„Čo sme však ochotní v rámci koalície s koaličnými partnermi prediskutovať, je obsah a znenie novely poslancov za OĽANO, ktorá má obmedziť využitie paragrafu 363 na najzávažnejšie prípady,“ povedal Miloš Svrček (Sme rodina).

Milan Vetrák a Lukáš Kyselica z OĽANO predpokladajú, že ich návrh prejde do druhého čítania. Potom chcú verejnú diskusiu – tú chce docieliť aj Alojz Baránik. Okrem poslaneckých návrhov však pribúdajú aj podpisy, ktoré zbierajú neziskové organizácie. Ich výzvu na zmenu paragrafu 363 už podpísalo vyše 24-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál