Na hlavný obsah

Do talianskeho parlamentu kandiduje aj 95-ročná filmová hviezda

Kandiduje za novovzniknutú euroskeptickú politickú alianciu.

Do talianskeho parlamentu kandiduje aj 95-ročná filmová hviezda
Na snímke herečky Gina Lollobrigida (vpravo) a Caterina Murinová (vľavo). Foto: TASR/AP

Legenda svetovej kinematografie, 95-ročná talianska herečka Gina Lollobrigida, kandiduje v septembrových predčasných voľbách za poslankyňu talianskeho parlamentu. Informoval o tom v pondelok (15. 8.) denník Corriere della Sera.

Lollobrigida bude kandidovať v meste Latina, ležiacom južne od Ríma, za novovzniknutú euroskeptickú politickú alianciu Zvrchované a ľudové Taliansko (Italia sovrana e popolare – ISP).

Podľa agentúry APA je ISP hnutím ľavicových strán a antisystémových zoskupení, ktoré obhajujú návrat Talianska k väčšej suverenite. ISP ide do parlamentných volieb prvýkrát.

Na margo motivácie Lollobrigida v rozhovore pre denník Corriere della Sera uviedla, že už ju „nebaví počúvať, ako sa politici hádajú a bez výsledku“.

Presvedčil ju právnik

„Taliansko je v zlom stave, chcem urobiť niečo dobré a pozitívne,“ vyhlásila. Dodala, že chce bojovať za to, aby ľudia mohli rozhodovať v najrôznejších oblastiach – od zdravia až po spravodlivosť. Ozrejmila, že bude spolupracovať „so všetkými, pokiaľ to je pre dobro Talianska.“

Pre účasť vo voľbách ju presvedčil jej právnik Antonio Ingroia. Ten je bývalý štátny prokurátor na boj proti mafii, ktorý má vlastné politické skúsenosti. 

Ingroia uviedol, že Lollobrigida vzhľadom na svoj vek nebude môcť chodiť na predvolebné mítingy po Taliansku. Svoju kampaň bude viesť prostredníctvom tlačových správ a videoposolstiev. „Je síce zdravá a v poriadku, ale má 95 rokov,“ vysvetlil právnik.

Denník pripomenul, že Lollobrigida sa už v politike angažovala aj v minulosti. V roku 1999 sa uchádzala o zvolenie do Európskeho parlamentu. Získala približne 10 000 hlasov, čo však nestačilo, aby sa stala europoslankyňou.

Predčasné parlamentné voľby sa v Taliansku budú konať 25. septembra. Vypísali ich po tom, čo tri koaličné strany stiahli svoju podporu vláde národnej jednoty a jej premiér Mario Draghi podal demisiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet