Na hlavný obsah

Džihádistická skupina tvrdí, že v Mali zabila štyroch vagnerovcov

Zvyšok skupiny utiekol.

Džihádistická skupina tvrdí, že v Mali zabila štyroch vagnerovcov
Ilustračná snímka-francúzski vojaci stiahnutí z Mali. Foto: TASR/AP

Džihádistická skupina napojená na sieť al-Káida tvrdí, že počas operácie v strednej časti severoafrického štátu Mali zabila štyroch žoldnierov ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny. Informovala organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá je hlavnou džihádistickou skupinou v oblasti afrického Sahelu, deklarovala,  že minulú sobotu (6. 8.) v regióne Bandiagara v strednej časti Mali prepadla skupinu „vagnerovcov„, ktorí sa na motocykloch presúvali z dediny Djallo smerom do hôr.


O život pritom prišli štyria príslušníci Vagnerovej skupiny. Zvyšok skupiny utiekol, uvádza sa vo vyhlásení GSIM. Fakt, že došlo k takémuto incidentu, potvrdili pre AFP dvaja miestni predstavitelia. Jeden vysoký činiteľ malijskej armády ho odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť.

Francúzsko svoje jednotky stiahlo

Rusko sa stalo blízkym spojencom malijskej vládnucej junty, ktorá bojuje proti džihádistickému povstaniu. Príslušníkov ruských polovojenských jednotiek označuje hlavné mesto Bamako za vojenských inštruktorov.

Nasadenie vagnerovcov v Mali bolo kľúčovým faktorom, aby z tejto africkej krajiny stiahlo jednotky svojej armády. Francúzsko ako bývalá koloniálna mocnosť operovala v Mali vyše 10 rokov. Ich odsun sa zavŕšil v pondelok (15. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet