Na hlavný obsah

Enviropolicajti obvinili hasiča za výrub 263 stromov

Rástli v štvrtom stupni ochrany prírody.

Enviropolicajti odhalili páchateľa, ktorý dal v obci Motešice v okrese Trenčín vypíliť viac ako 260 stromov a krov. Dreviny rástli pri potoku Machnáč, v štvrtom stupni ochrany prírody. Obyvatelia obce však prekvapivo obvineného muža bránia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podľa enviropolicajtov malo na základe jeho pokynu dôjsť v obci Motešice k protiprávnemu výrubu 263 kusov krov a stromov,“ tvrdí hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová. Stromy však spílili bez predchádzajúceho súhlasu orgánu štátnej správy ochrany prírody.

Výrub sa podľa polície začal ešte začiatkom leta a škoda nie je len vizuálna. „Spoločenskú hodnotu vyrúbaných stromov znalci vyčíslili na viac ako 377 000 eur,“ dodala hovorkyňa.

Obyvatelia Motešíc sa na prípad pozerajú inak. Vedenie obce prosilo vodohospodárov, aby odpratali popadané stromy z koryta potoka. Voda zaplavovala okolité domy. Podľa pracovníčky obecného úradu Slovenský vodohospodársky podnik na prosbu obce nereagoval. „Dobrovoľný hasičský zbor sa podujal, že stromy povyťahujú, no nikto im nekázal, aby ich rúbali,“ vysvetlila.

Obvinený muž tvrdí, že „je to nedorozumenie“ a hasiči žiadne zdravé stromy nerezali. Prípad rieši s právnikom. Po dokázaní viny mu hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny